Behandeling en bijwerkingen

Chemotherapie bij ewingsarcoom

Opslaan

Chemotherapie kan op 2 verschillende momenten worden gegeven:

  • Bij de start van de behandeling om de tumor zo klein mogelijk te maken
  • Als behandeling na de operatie en/of bestraling. De nabehandeling heeft als doel de overgebleven kankercellen te doden.

In het algemeen wordt begonnen met een combinatie van 3 tot 5 middelen voorafgaand aan operatie of bestraling. Na operatie worden nog aanvullende kuren gegeven. Dit kan gecombineerd worden met bestraling. De aanvullende chemokuren zijn meestal iets minder zwaar dan de kuren voor de operatie.

Welke medicijnen?

Bij het ewingsarcoom zijn combinaties van verschillende soorten chemotherapie mogelijk:

  • vincristine
  • adriamycine (doxorubicine)
  • ifosfamide
  • actinomycin D
  • cyclofosfamide
  • etoposide 

Controle tijdens chemotherapie

Tijdens de chemotherapie beoordeelt het behandelteam regelmatig het effect van de behandeling door middel van controlefoto’s, een CT‒scan van de borst en een MRI-scan.

Hoge dosis chemotherapie en stamceltransplantatie

Een paar maanden na de behandeling kan de patiënt nogmaals hoge dosis chemotherapie krijgen. Dit is bij ewingsarcoom nog een experimentele behandeling, die wordt toegepast in onderzoeksverband en alleen bij patiënten met slechte vooruitzichten.

Hoge dosis chemotherapie maakt meer kankercellen kapot dan ‘gewone’ chemotherapie. Daardoor is de kans op genezing hiermee misschien groter. Het nadeel is dat ook het beenmerg kapot gaat van zo’n hoge dosis chemotherapie. Een kapot beenmerg kan ook geen rode of witte bloedcellen meer aanmaken, of bloedplaatjes.

Daarom neemt de arts van tevoren uit het bloed stamcellen af. Na de behandeling met hoge dosis chemotherapie krijgt de patiënt de stamcellen weer terug. Die zoeken zelf het beenmerg op, en groeien daar uit tot normale bloedcellen. Dit is een intensieve therapie die pas kan plaatsvinden als de patiënt is hersteld van de eerdere behandelingen.

Chemotherapie

Deze video legt uit hoe chemotherapie in zijn werk gaat.

Hoe werkt chemotherapie?

Chemotherapie is een behandeling met cytostatica. Dit zijn medicijnen die kankercellen doden of hun celdeling remmen. Deze medicijnen verspreiden zich via het bloed door je lichaam. Ze kunnen op bijna alle plaatsen de kankercellen bereiken.

Behandeling met chemotherapie is in de vorm van een kuur. Je krijgt een periode medicijnen en een periode niet. De chemokuur krijg je meestal een paar keer achter elkaar.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: september 2017

Dit artikel is geschreven door KWF Kankerbestrijding, kanker.nl, Patiëntenplatform Sarcomen.

Met medewerking van

Dr. Jutte, P.C. (chirurg), Dr. Westermann, A.M. (medisch oncoloog)