Wat is ewingsarcoom?

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan
Een ewingsarcoom is een kwaadaardige tumor die vaak in een bot zit. De ziekte is genoemd naar zijn ontdekker: professor James Ewing.

Een ewingsarcoom ontstaat meestal in het bot. Dat kunnen verschillende botten zijn: het bekken, de ribben, het dijbeen, scheenbeen of de bovenarm. Soms ontstaat een ewingsarcoom in de spieren of het bindweefsel. Het is nog niet duidelijk uit wat voor cellen het ewingsarcoom ontstaat.

In Nederland krijgen ongeveer 90 mensen per jaar een ewingsarcoom. Bij een kwart van hen zaait de tumor uit naar andere botten, het beenmerg of de longen.

Wat is een sarcoom?

Een sarcoom is een kwaadaardige tumor in het ondersteunende weefsel. Bijvoorbeeld in de spieren, zenuwen, bloedvaten, lymfevaten, bindweefsel, kraakbeen, vet en bot.

Deze weefsels komen in het hele lichaam voor. Een sarcoom kan dan ook overal in het lichaam ontstaan.

Sarcomen zijn zeldzame tumoren. Ze worden vaak niet als sarcomen herkend, maar worden bijvoorbeeld aangezien voor sportblessures of goedaardige gezwellen. 

Er bestaan meer dan 50 soorten sarcomen. Er zijn 2 categorieën:

Bottumoren kunnen goed- of kwaadaardig zijn. Is de tumor kwaadaardig? Dan heet het botkanker.

Bij botkanker gaan botcellen zich ongecontroleerd delen. De tumor ontstaat als eerste in de botten.

Uitzaaiingen in de botten of botkanker

Vaak ontstaat de kanker niet in de botten, maar is er een uitzaaiing in de botten van een andere tumor. Dit is eigenlijk geen botkanker.

Een voorbeeld: wordt er bij prostaatkanker ook kanker in de botten gevonden, dan is dit geen botkanker. Het zijn uitzaaiingen van prostaatkanker in de botten. De uitzaaiingen worden dan ook als prostaatkanker behandeld.

Het verschil tussen botkanker en een uitzaaiing in de botten is dus de soort cellen waaruit de tumor in de botten is ontstaan.

Kanker kan ook in het beenmerg binnenin de botten ontstaan. Zoals multipel myeloom (de ziekte van Kahler). Dit is geen kanker van het bot, maar van het beenmerg dat in het bot zit. Multipel myeloom kan wel het botweefsel aantasten.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Paul Jutte

Dr. Paul Jutte

Orthopedisch chirurg, UMCG

LinkedIn

illustratie-arts-vrouw

Dr. Anneke Westermann

Internist-oncoloog, Amsterdam UMC (locatie AMC)

Gemaakt door KWF Kankerbestrijding, de redactie van kanker.nl, Patiëntenplatform Sarcomen

Laatste update: september 2017