Nazorg en controle bij dunnedarmkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Na de behandeling van dunnedarmkanker is het gebruikelijk dat je nog regelmatig op controle komt. Ook als je niet meer beter kunt worden, kun je je arts blijven zien. De controles kunnen in het ziekenhuis maar soms ook bij de huisarts plaatsvinden. 

Tijdens de controles wordt gekeken of de behandeling effect heeft. Deze controles worden ook wel nacontrole of follow-up genoemd.

Wat gebeurt er tijdens de controles?

De onderzoeken die tijdens de controle gedaan worden, kunnen de volgende doelen hebben: 

  • heeft de behandeling effect? 
  • heb je last van bijwerkingen?
  • is de kanker niet teruggekomen?  

Ook als je niet meer beter kunt worden, kun je je arts of verpleegkundige blijven zien. Hij of zij kan bijvoorbeeld onderzoeken doen om de ontwikkeling van de ziekte bij te houden. 

Heb je last van de gevolgen? (nazorg)

Tijdens de controle kun je ook met je arts bespreken of je last hebt van de gevolgen van kanker. Bijvoorbeeld of je klachten hebt door de behandeling of last hebt van late gevolgen van de ziekte.  

Misschien maak je je zorgen of heb je last van psychische klachten. Ook dit kun je met je arts bespreken. Als je behoefte hebt aan meer begeleiding kan hij of zij je doorsturen naar bijvoorbeeld een fysiotherapeut, psycholoog of diëtist. 

Er zijn vragenlijsten die helpen in te schatten wat je nodig hebt aan extra ondersteuning. Deze vragenlijsten kun je thuis zelf of samen met de arts of verpleegkundige invullen. Voorbeelden van deze vragenlijsten zijn de Lastmeter of Oncokompas en de Kanker Nazorg Wijzer.  

Hoe vaak zijn de controles? 

Je arts bespreekt met je hoe vaak je op controle kunt komen. Dit hangt af van je conditie en de kans dat de ziekte terugkomt. 

Angst voor controles

Iedereen beleeft de controles anders. Het kan zijn dat je het een veilig idee vindt om regelmatig naar het ziekenhuis te gaan. Maar misschien zie je  juist op tegen de controles. Bijvoorbeeld omdat je bang bent dat de kanker terugkomt of de ziekte zich heeft uitgebreid. Dit is niet vreemd, veel mensen hebben deze angst. Bespreek met je arts hoe je de controles beleeft en wat je wensen zijn. Misschien kun je vaker of minder vaak op controle komen. De controles zijn niet verplicht. 

Lees verder over angst bij kanker of deel je ervaringen in onze community.

Als je klachten hebt tussen de controles in

Misschien heb je tussen de controles door pijn of klachten. Die klachten kunnen door de ziekte komen, maar dat hoeft niet. Bespreek je klachten met je huisarts of vervroeg je afspraak met de arts. Zij kunnen je onderzoeken en proberen de oorzaak van de klachten op te sporen. 

Colofon

Met medewerking van:

Foto Geert-Jan Creemers

Dr. Geert-Jan Creemers

Internist-oncoloog, Catharina Ziekenhuis

illustratie-arts-vrouw

Drs. Laura Legué

Arts-assistent interne geneeskunde, Catharina Ziekenhuis 

Foto Ignace de Hingh

Dr. Ignace de Hingh

Chirurg, Catharina Ziekenhuis

LinkedIn

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: april 2019