Stoma bij dikkedarmkanker

Opslaan

Als een deel van de dikke darm of de hele dikke darm verwijderd is, kan een stoma nodig zijn. Je krijgt een stoma als de darmen niet meer verbonden zijn met de anus.

Een stoma is een kunstmatige uitgang van de darm in de huid van de buik. Omdat een stoma geen sluitspier heeft, kun je de ontlasting niet ophouden. Rond de stoma wordt een plastic opvangzakje geplakt. Hierin komt de ontlasting terecht.  

Een stoma kan tijdelijk zijn. Het doel van een tijdelijk stoma is om de darm tijd te geven om te herstellen. Soms is een blijvend (definitief) stoma nodig. 

Er zijn 2 soorten stoma’s van de darm mogelijk. Een colostoma (een stoma van de dikke darm) of een ileostoma (een stoma van de dunne darm).

Een stoma heeft impact op je leven. De meeste ziekenhuizen bieden hiervoor speciale stomazorg. Je wordt begeleid door de stomaverpleegkundige bij alles wat met het stoma te maken heeft. 

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: mei 2018

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.

Met medewerking van

Dr. Buijsen, J.D. (radiotherapeut), Dr. Roodhart, J.M.L (medisch oncoloog), Dr. Spaander, V.M.C.W. (MDL-arts), Dr. Tanis, P.J. (chirurg-oncoloog)