Gevolgen

Seksualiteit en dikkedarmkanker

Opslaan

Dikkedarmkanker of de behandeling van dikkedarmkanker kan uw seksleven veranderen. Dit komt vaak voor en is goed om te bespreken met uw arts en uw partner. 

Een stoma en seksualiteit

Door een stoma hoeft uw seksleven niet te veranderen. Het kan echter ook zijn dat u zich onzeker voelt door het stoma of zich schaamt. Tijdens het vrijen, kunt u bijvoorbeeld bang zijn dat er nare geurtjes vrijkomen of dat het stomazakje loslaat.

Beschadigde zenuwen of bloedvaten

Bij de operatie van de darm of bestraling kunnen zenuwen of bloedvaten beschadigd zijn die een rol spelen bij de seksualiteit.

Seksuele problemen bij mannen

Mannen kunnen hierdoor last hebben van erectiestoornissen of een droog orgasme. Bij een droog orgasme komt u wel klaar maar dan zonder sperma. Dat sperma komt in de blaas terecht. Hierdoor kan de urine troebel worden.

Seksuele problemen bij vrouwen

Bij vrouwen kan door deze beschadigingen een orgasme uitblijven of anders beleefd worden. Ook kan een droge vagina een van de klachten zijn. Bij bestraling van het bekkengebied kunnen vrouwen vervroegd in de overgang komen.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: mei 2018

Dit artikel is geschreven door KWF Kankerbestrijding, kanker.nl.

Met medewerking van

Dr. Spaander, V.M.C.W. (MDL-arts), Dr. Buijsen, J.D. (radiotherapeut), Dr. Roodhart, J.M.L (medisch oncoloog), Dr. Tanis, P.J. (chirurg-oncoloog)