Behandeling van darmkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Bij darmkanker zijn verschillende behandelingen mogelijk. Samen met je arts bespreek je wat in jouw situatie de beste behandeling is.

Weet je welk stadium darmkanker je hebt? Lees welke behandelingen mogelijk zijn per stadium.

Bij het kiezen van een behandeling gebruikt je arts de richtlijn voor darmkanker.

Er zijn een aantal dingen belangrijk, zoals: waar de tumor zit en hoe groot hij is, of er uitzaaiingen zijn en hoe je conditie is.

Zijn er geen uitzaaiingen, dan kun je meestal helemaal genezen door de behandeling. Ook als er uitzaaiingen zijn kan je genezen, of dat voor jou geldt hangt af van de plek en van het aantal uitzaaiingen. Als er een kans is dat je geneest door de behandeling, heet het een curatieve behandeling.

Als de darmkanker niet te genezen is, heet het een palliatieve behandeling.

Mogelijke behandelingen bij darmkanker:

Operatie bij darmkanker

De meeste mensen met darmkanker krijgen een operatie. Meestal is dat een kijkoperatie (laparoscopie), waarbij de chirurg opereert via kleine sneetjes in de buik.  

De chirurg verwijdert het stuk darm waar de tumor zit en het vetweefsel in de buurt van de tumor met daarin de lymfeklieren. Daarna maakt de chirurg de stukken darm weer aan elkaar vast. Soms lukt dat niet. Dan krijg je een stoma.

Je arts kan soms ook chemotherapie voorstellen, voor of na de operatie. Of een ander soort medicijnen, immunotherapie.

Lees de uitgebreide informatie over een operatie bij darmkanker

Wim koos voor een andere behandeling tegen darmkanker

Verwijderen van de tumor tijdens de coloscopie

Bij een kleine tumor kan de arts de tumor soms verwijderen tijdens de coloscopie in plaats van met een operatie. Dit gebeurt alleen als de tumor nog klein is (stadium 1 darmkanker).

De MDL-arts of de chirurg haalt de tumor dan weg met een lange slang die via de anus in je darm komt. De lange slang heet een endoscoop. Aan het eind van de slang zitten instrumenten waarmee de arts weefsel kan weghalen.

Er zijn verschillende manieren om de tumoren tijdens de coloscopie weg te halen. Je arts vertelt hier meer over, of je kunt er zelf naar vragen.

Het weefsel gaat naar het laboratorium voor onderzoek. Uit het onderzoek kan blijken dat alsnog een operatie nodig is.

Een operatie of warmte-ablatie (RFA of MWA) van uitzaaiingen

Darmkanker zaait vaak uit naar de lever of de longen. Zijn er niet veel uitzaaiingen, dan kunnen de uitzaaiingen soms verwijderd worden tijdens de operatie van de darmtumor. Of heel gericht bestraald worden.

Of de arts kan ze ook behandelen met warmte-ablatie: met radiofrequente ablatie (RFA) of met microwave ablatie (MWA). De uitzaaiingen worden dan door een hete naald verhit zodat de kankercellen kapot gaan.

Lees de uitgebreide informatie over RFA of MWA bij darmkanker.

Een stent bij darmkanker

Een stent is een hol buisje dat in de darm geplaatst wordt. De stent kan een verstopping in de darm verhelpen. Lees de uitgebreide informatie over een stent bij darmkanker.

Onderzoek naar nieuwe behandelingen bij darmkanker (trials)

Soms kun je een behandeling krijgen waar artsen nog onderzoek naar doen. Bijvoorbeeld een nieuwe behandeling, of een combinatie van behandelingen. Dit heet een trial. Vraag je arts of je mee kunt doen aan een trial. Bekijk de trials voor dikkedarmkanker. 

Behandeling van uitgezaaide darmkanker

Heb je darmkanker met uitzaaiingen, dan krijg je een andere behandeling dan als er geen uitzaaiingen zijn.

De behandeling bij uitgezaaide darmkanker is meestal bedoeld om de kanker te remmen en om de klachten tegen te gaan. Vaak is het niet mogelijk om de kanker helemaal weg te halen en te genezen. Kwaliteit van leven is dan het belangrijkste.

Soms kunnen uitzaaiingen wel verwijderd worden, bijvoorbeeld met een operatie, met ablatie of met bestraling. Dit kan alleen als het er niet veel zijn. Je kunt dan mogelijk helemaal genezen van de kanker.

Welke behandeling je krijgt, ligt eraan hoeveel uitzaaiingen er zijn en waar ze zitten. Vraag je arts naar wat de mogelijkheden zijn. De keuzehulp uitgezaaide darmkanker kan helpen bij het kiezen van een behandeling. Je kunt er ook voor kiezen om af te zien van een behandeling.

Deze behandelingen zijn er voor darmkanker met uitzaaiingen:

Chemotherapie bij uitgezaaide darmkanker

Chemotherapie kan een behandeling zijn bij uitgezaaide darmkanker. Dat kan tegelijk met een ander soort medicijnen: doelgerichte therapie. Lees de uitgebreide informatie over chemotherapie bij darmkanker.

Doelgerichte therapie bij uitgezaaide darmkanker

Bij uitgezaaide darmkanker kan doelgerichte therapie de kanker remmen. Je krijgt de medicijnen dan samen met de chemotherapie. Een voorbeeld van doelgerichte therapie is het medicijn bevacizumab of cetuximab. Lees de uitgebreide informatie over doelgerichte therapie bij darmkanker.

HIPEC-behandeling bij uitzaaiingen op het buikvlies

De HIPEC-behandeling is een behandeling bij uitzaaiingen op het buikvlies. De arts verwijdert al deze uitzaaiingen met een operatie en spoelt daarna de buik met warme chemotherapie. De behandeling heet ook wel CR-HIPEC.

Als je twijfelt over een behandeling

Een behandeling is niet verplicht. Je hebt altijd de keuze om niet te starten met een behandeling. Je kunt ook stoppen met een behandeling. Twijfel je over een (verdere) behandeling? Praat erover met je arts of verpleegkundige. Lees meer over als je twijfelt over een behandeling.

Je keuzes en rechten als patiënt

Als kankerpatiënt heb je een aantal keuzes. Ook heb je een aantal rechten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen in welk ziekenhuis je onderzocht en behandeld wilt worden en je mag een second opinion aanvragen.

Lees meer over de keuzes en rechten die je hebt als kankerpatiënt.

Colofon

Met medewerking van:

logo DCCG

DCCG

Dutch Colorectal Cancer Group

Website

Foto Jeanine Roodhart

Dr. Jeanine Roodhart

Internist-oncoloog, UMC Utrecht

illustratie-mensen

Mensen die darmkanker hebben (gehad)

logo MLDS

MLDS

Maag Lever Darm Stichting 

Website

logo NVMDL

NVMDL

Nederlandse Vereniging voor Maag-, darm- en leverartsen

Website

Foto Hans de Wilt

Prof. dr. Hans de Wilt

Chirurg-oncoloog, Radboudumc

Linkedin

logo-stichting-darmkanker

Stichting Darmkanker NL

Patiëntenorganisatie

Website

logo stomavereniging

Stomavereniging

Patiëntenorganisatie

Website

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: augustus 2022