Wat is een chordoom?

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Chordoom is een zeer zeldzame tumor. Chordoom komt voor bij minder dan 1 op de miljoen volwassenen, en nog minder bij kinderen. In Nederland krijgen minder dan 15 mensen per jaar de diagnose chordoom.
 
Een chordoom ontstaat langs de wervelkolom. Dat kan helemaal bovenaan de wervelkolom zijn, aan de basis van de schedel. Of helemaal onderaan in het stuitje. En op plekken daartussenin: ter hoogte van de hals, borst of lendenen. Een chordoom kan schade aanbrengen aan weefsels rondom de tumor, zoals de hersenen en zenuwen.

Soorten chordoom

Er zijn verschillende soorten chordoom, afhankelijk van de plek langs de wervelkolom:

  • schedelbasis: clivus chordoom
  • hals: cervicaal chordoom
  • borst: thoracaal chordoom
  • lendenen: lumbaal chordoom
  • stuitje: sacraal chordoom

De locatie van de tumor en het gevaar voor omliggende weefsels zijn belangrijke factoren voor de behandeling.

Ontstaan chordoom

Een chordoom ontstaat uit cellen van de chorda dorsalis. De chorda dorsalis is een weefsel dat alleen in de embryo voorkomt.

Tijdens de ontwikkeling van de embryo ontwikkelt de chorda dorsalis zich tot de wervelkolom. De botten van de wervelkolom vervangen de chorda dorsalis.

Bij het groeien van de embryo tot een kind en later volwassene kunnen cellen van de chorda dorsalis achterblijven. Hieruit kan een chordoom ontstaan.

Bottumoren kunnen goed- of kwaadaardig zijn. Is de tumor kwaadaardig? Dan heet het botkanker.

Bij botkanker gaan botcellen zich ongecontroleerd delen. De tumor ontstaat als eerste in de botten.

Uitzaaiingen in de botten of botkanker

Vaak ontstaat de kanker niet in de botten, maar is er een uitzaaiing in de botten van een andere tumor. Dit is eigenlijk geen botkanker.

Een voorbeeld: wordt er bij prostaatkanker ook kanker in de botten gevonden, dan is dit geen botkanker. Het zijn uitzaaiingen van prostaatkanker in de botten. De uitzaaiingen worden dan ook als prostaatkanker behandeld.

Het verschil tussen botkanker en een uitzaaiing in de botten is dus de soort cellen waaruit de tumor in de botten is ontstaan.

Kanker kan ook in het beenmerg binnenin de botten ontstaan. Zoals multipel myeloom (de ziekte van Kahler). Dit is geen kanker van het bot, maar van het beenmerg dat in het bot zit. Multipel myeloom kan wel het botweefsel aantasten.

Colofon

Met medewerking van:

Logo Chordoma Foundation

Chordoma Foundation

Patiëntenorganisatie

Website

Foto Hans Gelderblom

Prof. dr. Hans Gelderblom

Internist-oncoloog, LUMC

LinkedIn

Gemaakt door Patiëntenplatform Sarcomen, de redactie van kanker.nl

Laatste update: juli 2017