Revalideren

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Door de behandeling van botkanker is het moeilijker om je gewricht of bot te bewegen. Je krijgt vaak revalidatie om hier goed mee om te gaan. 

Na de operatie start je vaak in het ziekenhuis al met de revalidatie. Onder begeleiding van een fysiotherapeut leer je opnieuw of anders te bewegen. 

Lees verder over:

En over de hulpmiddelen:

Revalidatie

Je revalidatie start in het ziekenhuis. Als je ontslagen wordt uit het ziekenhuis, gaat je revalidatie vaak verder. Soms ga je daarvoor naar een revalidatiecentrum, soms komt de fysiotherapeut bij je thuis. Meestal duurt de complete revalidatie zo’n 6 tot 12 maanden. In sommige gevallen word je een tijdje opgenomen in een revalidatiecentrum nodig.

Wat kun je wel en niet doen?

Tijdens de revalidatie zijn er dingen die je beter niet kunt doen. De revalidatiearts of fysiotherapeut bespreekt dit met je. Vermijd bijvoorbeeld zwaar lichamelijk werk en belastende sporten zoals voetballen, paardrijden en skiën. Fietsen, wandelen of zwemmen kan vaak wel.

Koker of brace bij donorbot

Als je een donorbot hebt gekregen, draag je vaak een koker of brace ter bescherming. Die brace draag je 6 tot 12 maanden. Als je een prothese hebt, is een brace vaak niet nodig.

Gipskorset of gipsbroek bij wervelkolom of bekken

Ben je geopereerd aan je wervelkolom of aan je bekken? Dan krijg je vaak een gipskorset of een gipsbroek. Zo kun je voorzichtig leren om je lichaam weer te belasten.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Floortje Verspoor

Dr. Floortje Verspoor

Oncologisch orthopedisch chirurg, Amsterdam UMC

Linkedin

Illustratie mensen

Mensen die botkanker hebben (gehad)

illustratie-verpleegkundige-vrouw

Nanna Tiemes

Verpleegkundig specialist orthopedie, UMCG

Logo-Patiëntenplatform-Sarcomen

Patiëntenplatform Sarcomen

Patiëntenorganisatie

Website

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: oktober 2023