De diagnose botkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Als je hoort dat je botkanker hebt, is dat waarschijnlijk een flinke schok. Hoe gaat het verder? En wat kun je doen? Je leest het op deze pagina. 

Misschien is bij de uitslag al meer bekend over de soort botkanker en of er uitzaaiingen zijn. Maar meestal zijn daar extra onderzoeken voor nodig. Dan wordt ook duidelijk welke behandelingen het best passen bij jouw situatie. 

Er volgt nu dus een onzekere tijd. Het kan een paar weken duren voordat je meer over je ziekte weet, en welke behandeling je kunt krijgen.

Ziekenhuizen voor botkanker

Het is belangrijk dat je een behandeling krijgt in een ziekenhuis dat ervaring heeft met botkanker. Bekijk de ziekenhuizen voor botkanker

Casemanager: een vast aanspreekpunt 

Tijdens de onderzoeken en behandeling krijg je verschillende behandelaars. Het is dan handig om een vast aanspreekpunt te hebben. Dit heet een casemanager. Steeds meer ziekenhuizen werken met casemanagers. Vaak is dit een oncologieverpleegkundige, of een verpleegkundig specialist. 

Een casemanager is jouw vaste aanspreekpunt in het ziekenhuis. Hij of zij is verantwoordelijk voor je behandelplan, houdt overzicht over het hele traject en heeft contact met de verschillende behandelaars. Bespreek met de behandelend arts of je een casemanager kunt krijgen. 

In gesprek met de arts

De diagnose hoor je in een gesprek met de arts. De arts vertelt in welk stadium de ziekte is en welke behandelingen daarbij passen. Dat staat in het behandelplan.

Bekijk tips voor het gesprek met de arts.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Floortje Verspoor

Dr. Floortje Verspoor

Oncologisch orthopedisch chirurg, Amsterdam UMC

Linkedin

Illustratie mensen

Mensen die botkanker hebben (gehad)

illustratie-verpleegkundige-vrouw

Nanna Tiemes

Verpleegkundig specialist orthopedie, UMCG

Logo-Patiëntenplatform-Sarcomen

Patiëntenplatform Sarcomen

Patiëntenorganisatie

Website

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: oktober 2023