Operatie van de wervelkolom of het bekken

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Een operatie bij botkanker in de wervelkolom of in het bekken is een ingewikkelde operatie. Door de operatie kan het ruggenmerg beschadigen.

Na een operatie van botkanker in de wervelkolom of je bekken kun je geen kunstgewricht krijgen. Het risico op een dwarslaesie, waardoor je je benen niet meer kunt bewegen, is dan te groot.

Daarom maakt de chirurg de wervels meestal met schroeven en staven vast, zodat ze goed op hun plek blijven. Soms is na de operatie een reconstructie nodig. 

Onderzoek van het weefsel

Het weggehaalde stuk bot gaat na de operatie naar het laboratorium. In het laboratorium bekijkt een patholoog het stuk bot onder de microscoop.

Ook bekijkt de patholoog de randen van het weggehaalde weefsel. Als er nog kankercellen in de randen zitten, betekent dat soms dat er nog kankercellen in het lichaam zijn achtergebleven. Je krijgt dan mogelijk nog een behandeling.

Bestraling bij botkanker in de schedel

Omdat er een kans is dat de chirurg niet alle kankercellen kan weghalen bij de operatie, kan bestraling voor of bestraling na de operatie nodig zijn. Als dit voor jou geldt, hoor je dat van je arts.   

Gevolgen van de operatie

Een operatie heeft vaak gevolgen voor later. Welke gevolgen dat zijn, verschilt per persoon. Het hangt af van waar de tumor zat en hoe uitgebreid de operatie was. 

Vóór de operatie bespreekt de chirurg de gevolgen van de operatie met je. Stel in dat gesprek alle vragen die je hebt. Bijvoorbeeld over wat dit voor je lichaam betekent en hoe lang het herstel kan duren.

Bereid je goed voor op dit gesprek. Dat kan met de app Gesprekshulp bij kanker, of met de voorbeeldvragen.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Floortje Verspoor

Dr. Floortje Verspoor

Oncologisch orthopedisch chirurg, Amsterdam UMC

Linkedin

Illustratie mensen

Mensen die botkanker hebben (gehad)

illustratie-verpleegkundige-vrouw

Nanna Tiemes

Verpleegkundig specialist orthopedie, UMCG

Logo-Patiëntenplatform-Sarcomen

Patiëntenplatform Sarcomen

Patiëntenorganisatie

Website

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: oktober 2023