Wat is botkanker?

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Botkanker is kanker in het bot. Er is dan een kwaadaardige tumor ontstaan in een van je botten of in het kraakbeen. Uitzaaiingen in de botten komen vaker voor dan botkanker.

Lees op deze pagina over:

Soorten botkanker

Botkanker is een verzamelnaam van verschillende vormen van botkanker. Je arts zal je vertellen welke soort botkanker je hebt. Dit is vaak pas duidelijk na onderzoek van een stukje van de tumor.

Weet je welke soort botkanker je hebt? Ga da direct naar de informatie over:

Goedaardige tumoren in het bot

Goedaardige tumoren in het bot komen ook voor. Deze tumoren heten geen botkanker. Toch vind je over sommige goedaardige tumoren wel informatie op kanker.nl. Sommige van deze tumoren groeien zo agressief dat er een behandeling nodig is.

De behandeling lijkt soms op de behandeling van botkanker, net als de gevolgen van de behandeling. Je krijgt deze behandeling van artsen uit een expertisecentrum voor botkanker.

Een goedaardige tumor in het bot die vaak agressief groeit is reusceltumor in het bot.

Botkanker of uitzaaiingen in de botten: wat is het verschil?

Als er kanker in de botten zit, is dat meestal een uitzaaiing van een andere soort kanker. Bijvoorbeeld van prostaatkanker. De uitzaaiingen worden dan ook als prostaatkanker behandeld.

Botkanker, waarbij de kanker in het bot zelf begint, komt veel minder vaak voor. Deze informatie gaat over botkanker. Informatie over uitzaaiingen in de botten vind je bij de informatie over de kanker.

Je keuzes en rechten als patiënt

Als kankerpatiënt heb je een aantal keuzes. Ook heb je een aantal rechten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen in welk ziekenhuis je onderzocht en behandeld wilt worden en je mag een second opinion aanvragen.

Lees meer over de keuzes en rechten die je hebt als kankerpatiënt.

Colofon

Met medewerking van:

Gemaakt door de redactie van kanker.nl, Patiëntenplatform Sarcomen

Laatste update: januari 2019