Soorten botkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Chondrosarcoom

Chondrosarcoom is een zeldzame, kwaadaardige bottumor. De tumor ontstaat uit de cellen die kraakbeen vormen. Een chondrosarcoom kan in alle botten in het lichaam ontstaan. Het ontstaat meestal in het bovenbeen, de bovenarm of de ribben. Chondrosarcomen komen het meeste voor tussen de 50 en 70 jaar.

Lees meer over chondrosarcoom

Osteosarcoom

Osteosarcoom is een kwaadaardige bottumor. De tumor ontstaat uit de cellen die bot vormen, de osteoblasten. De tumorcellen maken nieuw bot. Osteosarcoom komt vooral voor in bovenarm en bovenbeen. Meestal rondom de knie.

Osteosarcoom is de meest voorkomende bottumor bij kinderen en jongvolwassenen. Het ontstaat meestal tussen de leeftijd van 10 en 20 jaar. Of op latere leeftijd, na 60 jaar.

Lees meer over osteosarcoom

Ewingsarcoom

Een ewingsarcoom is een gezwel in of bij het bot of in het steunweefsel. Dit gezwel is kwaadaardig en zaait in 20-25% van de gevallen uit naar andere botten, het beenmerg of de longen. Deze vorm van kanker komt het meest voor bij kinderen en pubers, maar kan ook bij jongvolwassenen voorkomen.

Lees meer over ewingsarcoom

Ongedifferentieerd pleiomorf sarcoom (UPS of MFH)

Een ongedifferentieerd pleiomorf sarcoom is een zeldzame, kwaadaardige tumor in bindweefsel of in het bot. Het kan dus een kwaadaardige wekedelentumor of botkanker zijn.

Ongedifferentieerd pleiomorf sarcoom wordt afgekort tot UPS, naar het Engelse Undifferentiated Pleiomorphic Sarcoma. Op sommige websites staat de term ‘NOS-sarcoom’. Dit staat voor 'Not Otherwise Specified'. De Nederlandse vertaling hiervan is 'niet nader te classificeren'. Dit is eigenlijk dezelfde categorie als UPS. Een andere in het verleden veel gebruikte benaming is Maligne Fibreus Histiocytoom (MFH).

UPS komt het meeste voor in de bovenbenen en bovenarmen. Het kan ook ontstaan in de buikholte. 

Chordoom

Een chordoom is een heel zeldzame, kwaadaardige bottumor. In Nederland krijgen per jaar minder dan 15 mensen deze ziekte. Chordomen zijn traaggroeiende tumoren. Maar ze zijn lastig te behandelen omdat ze meestal dichtbij het ruggenmerg, de hersenstam, zenuwen en/of bloedvaten zitten. Ook komen ze vaak terug na behandeling. Dit heet recidief.

Lees meer over chordoom

Colofon

Met medewerking van:

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: maart 2016