Nazorg en controle bij anuskanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Als de behandeling klaar is, blijf je een aantal jaren en soms je leven lang onder controle. Dat is omdat opnieuw een tumor in de anus kan ontstaan. 

Wat gebeurt er tijdens de controles?

De arts zal kijken of de behandeling gewerkt heeft. Daar zijn meerdere onderzoeken voor, maar meestal begint de arts met het bevoelen van de anus met de vinger. Dit heet ook wel een rectaal toucher of een rectaal onderzoek. Ook bekijkt de arts de anus met een hoge resolutie anoscoop. 

Er zijn nog andere onderzoeken die je mogelijk kunt krijgen. Bijvoorbeeld bloedonderzoek naar tumormarkers en het bevoelen van de liezen. De arts kan ook een scan aanvragen, als er twijfel is of de tumor volledig is verdwenen. Meestal is dat een MRI-scan of een PET-scan

Bespreek je klachten en zorgen 

Veel mensen met anuskanker hebben last van de gevolgen van de behandeling. Hoe erg de klachten zijn, verschilt per persoon. Het kunnen problemen zijn met seks, het ophouden van de plas of ontlasting maar ook pijn of vermoeidheid.

Soms gaan de klachten vanzelf over, maar er zijn ook klachten die veel langer aanhouden. Vertel je problemen aan je arts. Zo kan hij of zij misschien iets tegen de klachten doen of je doorsturen voor meer begeleiding. 

Als je je zorgen maakt of psychische klachten hebt, bespreek dit ook. Je arts kan je doorsturen naar bijvoorbeeld een psycholoog.  

Bespreek je problemen en zorgen over seksualiteit

Door anuskanker kan je seksualiteit veranderen. Laat aan je behandelaar weten wat je problemen zijn en waar je tegenaan loopt. Hij of zij kan proberen met je mee te denken over oplossingen.

Angst voor controles

Sommige mensen vinden het een prettig en veilig idee om regelmatig naar het ziekenhuis terug te gaan. Anderen zien juist erg op tegen de controle, ook nog jaren na de behandeling. Voor hen is elke controle weer spannend.

Veel mensen zijn bang dat de ziekte terugkomt of erger wordt. Die angst zit vaak diep, en kan zomaar ineens opkomen. Lees meer over de angst voor terugkeer van kanker.

Niet verplicht

De controles zijn niet verplicht. Je kunt ervoor kiezen van de afspraken af te zien. Overleg daarover met de arts. Misschien is een telefonische controle een mogelijkheid als je een bezoek aan het ziekenhuis te zwaar vindt. Bespreek met de arts op welke signalen van het lichaam je kunt letten.

Liever langer onder controle

Er zijn ook mensen die langer onder controle willen blijven dan de periode die de arts heeft voorgesteld. Geldt dit voor jou, bespreek dit dan met je arts. Vertel hem waarom je onder controle wilt blijven. En probeer daar een redelijke afspraak over te maken.

Als je klachten hebt tussen de controles in

Misschien heb je tussen de controles door pijn of klachten. Die klachten kunnen door de ziekte komen, maar dat hoeft niet. Bespreek je klachten met de huisarts of vervroeg de afspraak met de arts. Zij kunnen je onderzoeken en proberen de oorzaak van de klachten op te sporen.

Colofon

Met medewerking van

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: maart 2020