Mondproblemen door chemotherapie of bestraling (orale mucositis)

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Door chemotherapie of bestraling kun je last van je mond krijgen. Artsen noemen dat orale mucositis. Wat is orale mucositis, en wat zijn de symptomen? Hieronder lees je er meer over.

Wat is orale mucositis?

Door een behandeling met chemotherapie of bestraling kan het mondslijmvlies beschadigd raken. Dit veroorzaakt een ontstekingsreactie in de mond: orale mucositis. Hierdoor ontstaan geïrriteerde en/of kapotte mondslijmvliezen.

Als je orale mucositis hebt, kun je verschillende klachten krijgen, zoals een pijnlijk en branderig gevoel in de mond of bloedend tandvlees. Ook heb je een grotere kans op infecties.

Orale mucositis en stomatitis. Wat is het verschil?

Een ontsteking van de mond heet stomatitis. Dit kan een bijwerking zijn van doelgerichte therapie. De informatie op deze pagina gaat niet over stomatitis door doelgerichte therapie.

Een ontsteking van de mond door chemotherapie of bestraling heet orale mucositis.

Wanneer kun je last krijgen van orale mucositis?

Je kunt last krijgen van orale mucositis als je chemotherapie hebt gehad. Of als je bestraling hebt gehad in het gebied van de hoofd en de hals.

Je hebt dan kans op irritatie, beschadiging en ontsteking van:

  • het tandvlees
  • de tong
  • het wangslijmvlies
  • het zachte en harde gehemelte
  • de lippen
  • de speekselklieren
  • de tanden

Wat zijn de symptomen van orale mucositis?

De eerste symptomen van orale mucositis zijn roodheid, zwellingen en pijn in de mond. Uiteindelijk kunnen er ook zweren ontstaan die erg pijnlijk zijn.

Spreken, eten en drinken doen vaak extra pijn. Wanneer je te weinig voedsel binnen krijgt, kun je afvallen en kan je conditie minder worden.

Lees meer over de symptomen van orale mucositis.

Grotere kans op infecties

Bij orale mucositis is er ook een verhoogde kans op infecties. Door de zweren ontstaat er een open verbinding met de bloedbaan. Voor bacteriën, schimmels en virussen is het daardoor makkelijk om de bloedbaan binnen te dringen. 

Meld mondklachten tijdig aan je arts of verpleegkundige

Heb je last van mondklachten? Wacht dan niet tot ze overgaan, maar neem snel contact op met je arts of verpleegkundige. Het is belangrijk om orale mucositis zo vroeg mogelijk te behandelen. Anders worden je klachten erger. 

Heb je veel pijn in je mond, dan kan de arts of verpleegkundige je pijnstillers geven. Lees verder over de behandeling van pijn bij orale mucositis.

Verzorg je mond goed om erger te voorkomen

Het kan heel vervelend zijn als je niet meer normaal kunt kauwen, eten, drinken, praten en zoenen. Door je mond goed te verzorgen, kun je dit soort problemen verminderen of voorkomen.

Van je arts over verpleegkundig krijg je informatie over goede mondverzorging. Lees wat belangrijk is bij het verzorgen van je mond.

Colofon

Met medewerking van:

Cora Braat

Verpleegkundig specialist, Erasmus MC

Dorien van Benthem

Adviseur, IKNL

Dr. Arno Mank

Verpleegkundig onderzoeker, Amsterdam UMC (locatie AMC)

Dr. Carin Potting

Onderzoeker, Radboud Universiteit

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: oktober 2017