Wat is…?

Orale mucositis

Opslaan

Als gevolg van een behandeling met chemotherapie of bestraling, kan het mondslijmvlies beschadigd raken.

Er ontstaat een ontstekingsreactie in de mond: orale mucositis. Hierdoor ontstaan geïrriteerde en/of kapotte mondslijmvliezen. Dit geeft diverse klachten en verhoogt de kans op infecties..

Het is belangrijk dat orale mucositis in een vroeg stadium vastgesteld wordt, zodat de ernst en de duur ervan beperkt kan worden. De behandeling hangt af van de ernst van orale mucositis.

Orale mucositis en stomatis

De termen orale mucositis en stomatitis worden soms door elkaar gebruikt.

  • Een algemene ontsteking van de mondslijmvliezen heet stomatitis. Dit kan een bijwerking zijn van doelgerichte therapie.
  • Wanneer het slijmvlies geïrriteerd raakt door chemotherapie en/of radiotherapie heet dat orale mucositis. 

Deze informatie gaat niet over mondklachten (stomatitis) door doelgerichte therapie. En ook niet over mondproblemen door graft versus host disease (GvHD).

Wanneer kunt u last krijgen van orale mucositis?

U kunt last krijgen van orale mucositis als u chemotherapie heeft gehad of als u bestraling heeft gehad in het gebied van de hoofd en de hals. U heeft dan kans op irritatie, beschadiging en ontsteking van:

  • het tandvlees
  • de tong
  • het wangslijmvlies
  • het zachte en harde gehemelte
  • de lippen
  • de speekselklieren
  • de tanden

Roodheid, zwellingen en pijn in de mond zijn de eerste verschijnselen van orale mucositis. Uiteindelijk kunnen er ook zweren ontstaan die erg pijnlijk zijn. Spreken, eten en drinken doen vaak extra pijn. Wanneer u te weinig voedsel binnen krijgt, kunt u afvallen en kan uw conditie verminderen.

Bij orale mucositis is er ook een verhoogde kans op infecties. Door de zweren ontstaat er een open verbinding met de bloedbaan. Voor bacteriën, schimmels en virussen is het daardoor makkelijk om de bloedbaan binnen te dringen. 

Meld mondproblemen tijdig aan uw arts of verpleegkundige

Laat uw arts of verpleegkundige tijdig weten als u last heeft van deze klachten. Door orale mucositis in een vroeg stadium te ontdekken en snel te behandelen, kunnen ergere klachten voorkomen worden.

Heeft u veel pijn door orale mucositis, dan kan de arts of verpleegkundige u pijnstillers voorschrijven. Of u wijzen op andere mogelijkheden om uw klachten te verminderen. Lees verder onder behandeling van pijn bij orale mucositis.

Verzorg uw mond goed om erger te voorkomen

Het kan heel vervelend zijn als u niet meer normaal kunt kauwen, eten, drinken, praten en zoenen. Door een goede mondverzorging kunt u ernstige problemen op de lange termijn verminderen of voorkomen. Daarom ontvangt u voor uw behandeling informatie over mondverzorging.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: oktober 2017

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.

Met medewerking van

Braat, C. (verpleegkundig specialist), Mank, A.P.M. (verpleegkundige), Dr. Potting, C.A. (overige deskundige), Benthem, T.G.M. (overige deskundige)