Orale mucositis

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Als gevolg van een behandeling met chemotherapie of bestraling, kan het mondslijmvlies beschadigd raken.

Er ontstaat een ontstekingsreactie in de mond: orale mucositis. Hierdoor ontstaan geïrriteerde en/of kapotte mondslijmvliezen. Dit geeft diverse klachten en verhoogt de kans op infecties..

Het is belangrijk dat orale mucositis in een vroeg stadium vastgesteld wordt, zodat de ernst en de duur ervan beperkt kan worden. De behandeling hangt af van de ernst van orale mucositis.

Orale mucositis en stomatitis

De termen orale mucositis en stomatitis worden soms door elkaar gebruikt.

  • Een algemene ontsteking van de mondslijmvliezen heet stomatitis. Dit kan een bijwerking zijn van doelgerichte therapie.
  • Wanneer het slijmvlies geïrriteerd raakt door chemotherapie en/of radiotherapie heet dat orale mucositis. 

Deze informatie gaat niet over mondklachten (stomatitis) door doelgerichte therapie. En ook niet over mondproblemen door graft versus host disease (GvHD).

Wanneer kun je last krijgen van orale mucositis?

Je kunt last krijgen van orale mucositis als je chemotherapie hebt gehad of als je bestraling hebt gehad in het gebied van de hoofd en de hals.

Je hebt dan kans op irritatie, beschadiging en ontsteking van:

  • het tandvlees
  • de tong
  • het wangslijmvlies
  • het zachte en harde gehemelte
  • de lippen
  • de speekselklieren
  • de tanden

Roodheid, zwellingen en pijn in de mond zijn de eerste verschijnselen van orale mucositis. Uiteindelijk kunnen er ook zweren ontstaan die erg pijnlijk zijn. Spreken, eten en drinken doen vaak extra pijn. Wanneer je te weinig voedsel binnen krijgt, kun je afvallen en kan je conditie verminderen.

Bij orale mucositis is er ook een verhoogde kans op infecties. Door de zweren ontstaat er een open verbinding met de bloedbaan. Voor bacteriën, schimmels en virussen is het daardoor makkelijk om de bloedbaan binnen te dringen. 

Meld mondproblemen tijdig aan je arts of verpleegkundige

Laat je arts of verpleegkundige tijdig weten als je last hebt van deze klachten. Door orale mucositis in een vroeg stadium te ontdekken en snel te behandelen, kunnen ergere klachten voorkomen worden.

Heb je veel pijn door orale mucositis, dan kan de arts of verpleegkundige pijnstillers voorschrijven. Of je wijzen op andere mogelijkheden om je klachten te verminderen. Lees verder onder behandeling van pijn bij orale mucositis.

Verzorg je mond goed om erger te voorkomen

Het kan heel vervelend zijn als je niet meer normaal kunt kauwen, eten, drinken, praten en zoenen. Door een goede mondverzorging kun je ernstige problemen op de lange termijn verminderen of voorkomen. Daarom ontvang je voor uw behandeling informatie over mondverzorging.

Colofon

Met medewerking van:

Dorien van Benthem

Adviseur, IKNL

Cora Braat

Verpleegkundig specialist, Erasmus MC

Dr. Arno Mank

Verpleegkundig onderzoeker, Amsterdam UMC (locatie AMC)

Dr. Carin Potting

Onderzoeker, Radboud Universiteit

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: oktober 2017