Mondproblemen

Als gevolg van kanker of de behandeling daarvan, kunt u last krijgen van problemen in uw mond. Het kan daarbij gaan om problemen die te maken hebben met het niet goed functioneren van spieren en gewrichten in het hoofd, het halsgebied en het kauwstelsel of andere klachten die kunnen ontstaan na een operatie in het hoofd-halsgebied.

Orale mucositis
Een veelvoorkomende bijwerking van chemotherapie, bestraling van het hoofd-halsgebied of stamceltransplantaties is orale mucositis. Door de behandeling ontstaat een ontstekingsreactie in de mond. Deze ontsteking tast het mondslijmvlies aan. Hierdoor ontstaan geïrriteerde en/of kapotte mondslijmvliezen.

Mogelijke klachten zijn: een droog en pijnlijk gevoel in en rond de mond, pijnlijke plekken op tandvlees, gehemelte, tong, wangen en lippen, gevoeligheid voor de temperatuur van eten en drinken of bij zuur of gekruid eten, verandering of vermindering van smaak, snel bloedend tandvlees en een slechte adem of slijmvorming in keel en mond.
Orale mucositis kan uw kwaliteit van leven negatief beïnvloeden. Voor veel mensen heeft het veel gevolgen als ze niet meer normaal kunnen kauwen, eten, drinken, spreken en zoenen. Een diëtist kan samen met u bespreken hoe u ondanks de pijnlijke mond en keel toch een zo optimaal mogelijke voeding kunt gebruiken. Het is belangrijk dat orale mucositis in een vroeg stadium vastgesteld wordt, zodat de ernst en de duur ervan beperkt kan worden. Door een goede mondverzorging kunt u ernstige problemen op de lange termijn verminderen of voorkomen. 

Droge mond
Een droge mond kan het gevolg zijn van bestraling in het hoofd-halsgebied, verwijdering van de speekselklieren, chemotherapie, uitdroging, niet eten of drinken, bijwerkingen van medicijnen en door roken. Taai slijm in de mond kan voorkomen na bestraling in het hoofd-halsgebied. Wanneer de grote speekselklieren zijn bestraald of verwijderd verandert en/of vermindert de speekselaanmaak. Na bestraling produceren de speekselklieren taai slijm dat moeilijk kan worden weggeslikt. Het lijkt soms alsof de keel door een ‘spinnenweb’ van taai speeksel wordt afgesloten.

> Meer over orale mucositis
> Meer over voeding op Voeding&Kankerinfo
.

6 resultaten gekoppeld aan dit onderwerp: