Wondjes en infecties voorkomen

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Wondjes en infecties voorkomen is belangrijk bij lymfoedeem. Op deze pagina vind je tips hoe je dat kunt doen. Lees ook wat je moet doen als je toch een wondje krijgt.

Heb je een verhoogd risico op het krijgen van lymfoedeem door de behandeling van kanker of  heb je aangeboren lymfoedeem? Dan is het belangrijk om wondjes, insectenbeten, beschadigingen van de huid en (schimmel)infecties te voorkomen. Hiermee verklein je de kans op wondroos.

Wondroos is een bacteriële ontsteking van de oppervlakkige huidlaag. Wondroos kan de lymfevaten beschadigen en daardoor lymfoedeem veroorzaken of verergeren. Meer over wondroos.

Tips om wondjes te voorkomen

 • Vraag bij bloedafname, injecties, het inbrengen van een infuus of bij acupunctuur niet te prikken in het gebied met lymfoedeem. 
 • Soms kan een prik aan de kant die behandeld is nodig zijn. Houd het risico op infectie klein door de huid te ontsmetten. Dek het wondje daarna af met een verbandpleister
 • Draag tijdens huishoudelijk werk en werken in de tuin handschoenen en loop niet op blote voeten. Zo verminder je de kans op blaren en snij-, schaaf- en brandwonden.
 • Gebruik bij het ontharen ontharingscrème in plaats van een scheerapparaat of scheermesje.
 • Gebruik bij nagelverzorging een vijl in plaats van een schaar.
 • Laat geen tatoeage zetten. Dit vergroot de kans op ontstekingen.
 • Gebruik in de zon een anti-zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor, zodat je niet verbrandt. Zo verklein je de kans op huidbeschadiging en vochtophoping in de huid.
 • Gebruik hypoallergene bodylotion. Dit is een lotion die weinig risico geeft op allergische reacties. Zo’n lotion houdt ook je huid soepel waardoor je minder kans hebt op barstjes en kloofjes.
 • Voorkom krabben of beten van huisdieren: deze vormen een bron van infectie. Dit geldt vooral voor krabben van katten.
 • Voorkom insectenbeten zoveel mogelijk:
  - Gebruik een middel tegen insecten.
  - Draag lange mouwen en lange pijpen.
  - Slaap onder een klamboe.
  - Plaats horren in huis.

Deze lijst is nog verder aan te vullen. Bedenk voor jezelf in welke situaties je risico loopt op wondjes. En hoe je dit risico zo laag mogelijk kunt houden.

Wat moet je doen als je toch een wondje krijgt?

Loop je toch een wondje op aan je kwetsbare arm of been? Maak dit dan schoon met een desinfecterend middel. Dek het af met een verbandpleister of steriel gaas. Zorg dat je altijd een flesje ontsmettingsmiddel of alcoholdoekjes en een pleister bij je hebt. 

Wanneer met een wondje naar de huisarts?

Ga bij tekenen van een infectie meteen naar de huisarts. Dat is bij roodheid, zwelling, warmte en een kloppend gevoel. Ook als je je  plotseling grieperig voelt, met rillingen en koorts is het verstandig om even met de huisarts te bellen.

Neem ook contact op met de huisarts bij een beet, krab of steek van een dier of insect. Of bij kneuzingen of verstuikingen.

Colofon

Met medewerking van:

Logo BVN

Borstkankervereniging Nederland

Patiëntenorganisatie

Website

illustratie-arts-man

Dr. Robert Damstra

Dermatoloog, Ziekenhuis Nij Smellinghe

illustratie-arts-vrouw

Gerike van den Berg-Wouters

Huid- en oedeemtherapeut, Huidzorg Harderwijk

illustratie-deskundige-vrouw

Lianne Holzapfel, MSc.

Oedeem- en oncologisch fysiotherapeut, MCZ

Foto Wouter Hoelen

Wouter Hoelen, MSc.

Fysiotherapeut en algemeen bestuurslid Nederlands Netwerk voor lip- en lymfoedeem

Linkedin

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juli 2016