Behandeling van lymfoedeem naar ernst van de klachten

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

De behandeling van lymfoedeem hangt af van hoeveel en hoelang je al last hebt van de zwelling. Lees welke behandelingen er zijn bij jouw klachten.

Behandeling als de klachten net beginnen

Als je nog niet zo lang last hebt van lymfoedeem, heb je meestal geen uitgebreide behandeling nodig. Het is vaak voldoende als je overdag een Therapeutisch Elastische Kous draagt. Dat is een steunkous.

Als je arm of been iets dikker is dan normaal, zwachtelt de therapeut eerst je arm of been in. Zo kan je lichaam het lymfevocht afvoeren. Daarna ga je de steunkous dragen, om te zorgen dat het vocht niet weer terugkomt. Ook is het belangrijk dat je voldoende beweegt en een gezond gewicht hebt.   

Bij lymfoedeem in je hals, kan de behandeling manuele lymfdrainage of zelfmassage zijn.

Je kunt ook zelf veel doen om te zorgen dat het lymfoedeem niet erger wordt. Sommige dingen kun je zelf leren te doen, zoals zwachtelen. Dat leer je in een cursus of bij je therapeut. Bekijk de tips en lees wat je zelf kunt doen bij lymfoedeem.

Behandeling als de klachten erger worden

Wordt het lymfoedeem erger, dan krijg je vaak een combinatie van behandelingen. Eerst krijg je behandelingen om de zwelling kleiner te maken. Dan heb je er minder last van. Daarna volgen extra behandelingen. Die zorgen ervoor dat de klachten niet terugkomen of weer erger worden. Dat heet de onderhoudsfase.

Eerste behandelingen als de klachten erger worden (beginfase)

Om te beginnen krijg je een aantal verschillende behandelingen. Hoe lang je die krijgt, ligt aan hoe erg je klachten zijn. Soms duurt deze beginfase een paar weken, soms een paar maanden. De behandelingen die je kunt krijgen, zijn zwachtelen, oefentherapie,  soms kortdurend manuele lymfedrainage, en adviezen wat je zelf kunt doen bij lymfoedeem.

Bij sommige mensen helpen deze behandelingen niet goed genoeg. Dan kun je extra behandelingen krijgen, zoals:

Vervolgbehandelingen als de klachten erger worden (onderhoudsfase)

Na de eerste behandelingen is het belangrijk dat de zwelling wegblijft, en je weinig of geen last meer hebt van het lymfoedeem. Dat gaat niet altijd vanzelf.

Om te zorgen dat de klachten niet terugkomen, kun je verschillende behandelingen krijgen. Zoals een Therapeutisch Elastische Kous, compressiehulpmiddelen voor de nacht of een pneumatische compressiepomp thuis. Ook bindweefseltechnieken (Fascia) kan een behandeling zijn.

Ook kun je zelf dingen doen om te zorgen dat je klachten niet erger worden. Zoals voldoende bewegen en je huid goed verzorgen. Lees meer tips wat je zelf kunt doen bij lymfoedeem.

De therapeut kan je ook leren hoe je zelf kunt zorgen voor de afvoer van het lymfevocht. Bijvoorbeeld door te zwachtelen, via lymfetaping of door zelfdrainage. Hij of zij vertelt je ook waar je op moet letten of het lymfoedeem terugkomt. Dan kun je op tijd weer een behandeling krijgen.

Behandeling bij ernstige klachten

Heb je ernstige klachten door de lymfoedeem en helpen de behandelingen niet goed? Dan kan de arts je verwijzen naar een oncologisch lymfpoli in een van de academische ziekenhuizen. Of naar het Expertisecentrum Lymfovasculaire Geneeskunde in Drachten.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-man

Dr. Robert Damstra

Dermatoloog, Ziekenhuis Nij Smellinghe

illustratie-arts-vrouw

Gerike van den Berg-Wouters

Huid- en oedeemtherapeut, Huidzorg Harderwijk

Foto Wouter Hoelen

Wouter Hoelen, MSc.

Fysiotherapeut en algemeen bestuurslid Nederlands Netwerk voor lip- en lymfoedeem

Linkedin

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: april 2023