Informatie over het lymfestelsel
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofon
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonLymfoedeem ontstaat wanneer het lymfestelsel niet goed meer werkt. Hieronder lees je wat het lymfestelsel is, en wat het doet.
Het lymfestelsel vervoert lymfe door het lichaam, zuivert het en geeft het af aan het bloed. Lymfe is een vloeistof waarin eiwitten, afvalstoffen en witte bloedcellen zitten.
Wat doet het lymfestelsel?
Het lymfestelsel bestaat uit lymfevaten en lymfeklieren. Het is belangrijk voor de afweer tegen ziekten en infecties, en voor het opruimen van afvalstoffen uit de weefsels. Ook zorgt het lymfestelsel ervoor dat het vochtgehalte van de weefsels in het lichaam in evenwicht blijft.
Lymfevaten
De lymfevaten (lymfebanen) zijn de kanalen van het lymfestelsel. Lymfe stroomt door de lymfevaten, passeert de lymfeklieren en komt uiteindelijk weer in het bloed terecht.
Lymfeklieren
De lymfeklieren (lymfeknopen) dikken het lymfevocht in en filteren afvalstoffen uit de lymfe.
In de lymfeklieren zitten veel witte bloedcellen. Die maken bacteriën en virussen onschadelijk. Via de lymfe komen de witte bloedcellen in het bloed.
Lymfestelsel
Uitzaaiingen via de lymfe
In de lymfeklieren kunnen uitzaaiingen ontstaan. Daardoor kunnen kankercellen via de lymfe ergens anders in het lichaam terechtkomen. Zij kunnen daar uitgroeien tot nieuwe tumoren, dit zijn uitzaaiingen. Een ander woord voor uitzaaiingen is metastasen. Meestal komen uitzaaiingen als eerste in de lymfeklier terecht die het dichtst bij de tumor ligt. Deze lymfeklier heet de schildwachtklier.