Informatie over het lymfestelsel

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Lymfoedeem ontstaat wanneer het lymfestelsel niet goed meer werkt. Hieronder lees je wat het lymfestelsel is, en wat het doet.

Het lymfestelsel vervoert lymfe door het lichaam, zuivert het en geeft het af aan het bloed. Lymfe is een vloeistof waarin eiwitten, afvalstoffen en witte bloedcellen zitten.

Wat doet het lymfestelsel?

Het lymfestelsel bestaat uit lymfevaten en lymfeklieren. Het is belangrijk voor de afweer tegen ziekten en infecties, en voor het opruimen van afvalstoffen uit de weefsels. Ook zorgt het lymfestelsel ervoor dat het vochtgehalte van de weefsels in het lichaam in evenwicht blijft. 

Lymfevaten

De lymfevaten (lymfebanen) zijn de kanalen van het lymfestelsel. Lymfe stroomt door de lymfevaten, passeert de lymfeklieren en komt uiteindelijk weer in het bloed terecht.

Lymfeklieren

De lymfeklieren (lymfeknopen) dikken het lymfevocht in en filteren afvalstoffen uit de lymfe.  

In de lymfeklieren zitten veel witte bloedcellen. Die maken bacteriën en virussen onschadelijk. Via de lymfe komen de witte bloedcellen in het bloed.

Lymfestelsel

Op verschillende plekken in het lichaam zitten groepen lymfeklieren. Ze vormen samen met de lymfebanen het lymfestelsel. Belangrijke groepen lymfeklieren zitten in de hals (1), langs de luchtpijp (2), in de oksels (3), bij de longen (4), in de buikholte (5), in het bekken (6) en in de liezen (7).

Uitzaaiingen via de lymfe

In de lymfeklieren kunnen uitzaaiingen ontstaan. Daardoor kunnen kankercellen via de lymfe ergens anders in het lichaam terechtkomen. Zij kunnen daar uitgroeien tot nieuwe tumoren, dit zijn uitzaaiingen. Een ander woord voor uitzaaiingen is metastasen. Meestal komen uitzaaiingen als eerste in de lymfeklier terecht die het dichtst bij de tumor ligt. Deze lymfeklier heet de schildwachtklier.

Colofon

Met medewerking van:

Logo BVN

Borstkankervereniging Nederland

Patiëntenorganisatie

Website

illustratie-arts-man

Dr. Robert Damstra

Dermatoloog, Ziekenhuis Nij Smellinghe

illustratie-arts-vrouw

Gerike van den Berg-Wouters

Huid- en oedeemtherapeut, Huidzorg Harderwijk

illustratie-deskundige-vrouw

Lianne Holzapfel, MSc.

Oedeem- en oncologisch fysiotherapeut, MCZ

Foto Wouter Hoelen

Wouter Hoelen, MSc.

Fysiotherapeut en algemeen bestuurslid Nederlands Netwerk voor lip- en lymfoedeem

Linkedin

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: december 2018