Na operatie pouch

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Pouchdrain

Patiënten die een pouch hebben en geen tijdelijk ileostoma, krijgen na de operatie een pouchdrain. Hierbij wordt een slang in de pouch ingebracht.

De eerste periode komt de ontlasting via deze slang naar buiten. Hierdoor worden de nieuwe naden de eerste dagen niet belast. Tijdens de eerste periode krijg je vloeibaar voedsel, omdat de ontlasting niet te dik mag worden.

Na enkele dagen wordt de pouchdrain verwijderd en kun je weer normaal eten. Dan pas wordt duidelijk of de naad goed is genezen. Is dit niet het geval, dan moet vaak toch een tijdelijk ileostoma worden aangelegd, zodat de herstelperiode langer wordt. Een tijdelijk ileostoma kan na controle van de naad na ongeveer drie maanden worden opgeheven.

Naar huis

Als de pouchdrain eruit is (meestal op de zesde dag na operatie) en de ontlasting is goed op gang gekomen, dan kun je dikwijls op de zevende of achtste dag na de operatie naar huis. De meeste mensen kunnen na 4 tot 6 weken weer functioneren zoals zij gewend zijn.

Ontlasting na de operatie

De ontlasting is anders bij een pouch. De ontlasting komt vaker en in kleinere hoopjes die wat dunner zijn. Bij een windje kan er ook wat dunne ontlasting meekomen.

In het begin kan de pouch nog niet veel ontlasting aan: ongeveer 100 ml. Daarom moeten mensen vlak na de operatie vaker naar het toilet, soms wel tien keer per 24 uur. Na ongeveer een jaar is de pouch zover uitgezet dat er circa 300 ml ontlasting in kan. Hierdoor hoef jenog maar circa 6 keer per etmaal naar het toilet. De meeste mensen moeten ’s nachts ook een keer.

Hoe kun je de ontlasting remmen?
 

  • Witbrood, aardappels, pasta en rijst werken stoppend. Te veel fruit en groente tegelijk zorgen ervoor dat je vaker naar de wc moet. Dus niet teveel groente en fruit tegelijk nuttigen en verspreiden over de dag.
  • Om de ontlasting wat in te dikken helpen producten met zetmeel (aardappelen,chips, pasta, kaas).
  • Voorkom te veel hypotone dranken zoals water, thee, koffie en hypertone dranken (vruchtensap, limonade). Isotone dranken worden beter door de darmwand opgenomen ook het eten van een zet - meelachtig product bij het drinken voorkomt vaak waterdunne ontlasting.
  • Mocht dit onvoldoende zijn dan kan de arts zakjes Plantago Ovata voorschrijven.
  • Met medicijnen kan de ontlasting een beetje worden geremd. Zo remt loperamide (Imodium) de stoelgang, maakt colestyramine (Questran) de ontlasting minder scherp en zorgt psylliumzaad (Metamucil/Plantago Ovata) ervoor dat de ontlasting kan indikken.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-man

Dr. Ton Naber

Maag-darm-leverarts, Tergooi

illustratie-deskundige

Ada Veldink

Stoma-, continentie-, wond- en andrologieconsulent, Amsterdam UMC (locatie AMC)

illustratie-arts-man

Dr. Anthony van de Ven

Chirurg, Amsterdam UMC (locatie AMC)

Gemaakt door Stomavereniging

Laatste update: april 2014