Aanleg ileostoma

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Een ileostoma kan op verschillende delen van de dunne darm worden aangelegd. Er zijn 2 verschillende operatietechnieken om de ileostoma aan te leggen. Welke techniek wordt toegepast, hangt af van je situatie. Je bespreekt dit met de specialist en stomaverpleegkundige.

Dubbelloops ileostoma

Een dubbelloops ileostoma heeft 2 openingen: één voor de ontlasting en één voor het slijm. Bij een dubbelloops stoma haalt de chirurg een stuk van de darm door een opening in de buik naar buiten. Dat darmdeel wordt geopend en aan de huid gehecht. De darm heeft nu een soort omleiding. Er liggen 2 openingen naast elkaar: een opening waaruit ontlasting komt én een opening waaruit slijm komt.

Het stuk darm waar geen ontlasting langs komt, blijft slijm produceren dat afgevoerd moet worden. Dit slijm kan ook op de natuurlijke weg via de anus naar buiten komen. Dit lijkt dan op lichtgekleurde ontlasting. Soms wordt het stuk darm waar het slijm uitkomt onder de huid gehecht zodat er maar 1 opening ontstaat. Een dubbelloops stoma wordt soms tijdelijk, soms definitief aangelegd. Een dubbelloops stoma wordt aangelegd als de darm tot rust gebracht moet worden.

Dubbelloops ileostoma

© Stomavereniging/Karin Schwandt en Randy Beker

Eindstandig stoma

Een eindstandig stoma heeft één opening waar de ontlasting uitkomt. Bij een eindstandig ileostoma wordt het uiteinde van de dunne darm naar buiten gehaald, omgeslagen van binnen naar buiten en vervolgens aan de huid vastgehecht. Er komt ontlasting en lucht naar buiten. Het kan zijn dat een deel van de dikke darm en/of de endeldarm nog in de buik aanwezig is. In dit geval kan er nog slijm via de anus naar buiten komen. Soms is dan een herstel operatie mogelijk waarbij een nieuwe verbinding gemaakt wordt van de (dunne) darm met de dikke darm of endeldarm. Een eindstandig stoma is meestal blijvend.

Het is ook mogelijk dat de dikke darm als eindstandig colostoma wordt ingehecht. De colostoma is in dat geval een slijmfistel. In dit geval is er sprake van 2 eindstandige stoma’s. De verderop gelegen dikke darm kan alleen worden gesloten als de toegang tot de anus open is. Het slijm dat in dit darmdeel wordt geproduceerd moet of via de anus of via de slijmfistel het lichaam kunnen verlaten.

Eindstandig ileostoma

© Stomavereniging/Karin Schwandt en Randy Beker

Ileostoma met slijmfistel

© Stomavereniging/Karin Schwandt en Randy Beker

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-man

Dr. Ton Naber

Maag-darm-leverarts, Tergooi

illustratie-deskundige

Ada Veldink

Stoma-, continentie-, wond- en andrologieconsulent, Amsterdam UMC (locatie AMC)

illustratie-arts-man

Dr. Anthony van de Ven

Chirurg, Amsterdam UMC (locatie AMC)

Gemaakt door Stomavereniging

Laatste update: april 2014