Materialen colostoma

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Samen met de stomaverpleegkundige ga je na welk opvangmateriaal het beste past bij het stoma en je wensen. Er zijn twee soorten systemen. Welk type opvangsysteem het meest geschikt is, blijft vooral een kwestie van uitproberen. Dat kan soms wel een paar maanden duren.

Eéndelig opvangsysteem

Dit systeem bestaat uit een huidplak waar het zakje al aan vastzit. Bij het verwisselen van het systeem wordt het hele systeem 1 tot 4 maal per dag vervangen.

Tweedelig opvangsysteem

Dit systeem bestaat uit een huidplak waarop zakjes worden geklikt, geklemd of geplakt. De huidplak blijft 2 tot 3 dagen zitten. Het opvangzakje kan 1 tot 4 maal per dag worden vervangen.
Vervang je stomazakje als het ongeveer voor een derde gevuld is. Dit komt meestal neer op 2 keer per dag.

Huidplakken

Naast het opvangzakje heb je een huidplak nodig die goed past. Platte huidplakken zijn geschikt voor ongecompliceerde stoma’s en een wat strakkere buik zonder diepe plooien. Bolle huidplakken (convex) zijn geschikt voor diepliggende stoma's en worden alleen op indicatie door de stomaverpleegkundige voorgeschreven. Huidplakken zijn er in verschillende vormen, rond, vierkant en ovaal. Ook zijn er plakken die voorzien zijn van een pleisterrand.

Gesloten of open zakjes

Er zijn verschillende opvangzakjes: open en gesloten zakjes. Gesloten zakjes zijn rondom dicht en worden gebruikt bij vastere ontlasting. Gesloten ééndelige zakjes zijn ook in doorspoelbare uitvoering verkrijgbaar. Deze zakjes kunnen geheel of gedeeltelijk in het toilet worden geworpen. Het voordeel is dat je nooit afhankelijk bent van de aanwezigheid van een afval emmer. Alle andere gebruikte zakjes mogen niet worden doorgespoeld, maar kunnen in een afvalzakje in een afvalemmer worden gedeponeerd.

Voor mensen met een colostoma worden meestal gesloten zakjes gebruikt. Open zakjes zijn aan de onderkant te openen. Ze zijn te sluiten met een sluiting die al aan het zakje vastzit of met een speciaal klemmetje. Voor het legen ervan moet de sluiting worden los - gemaakt en kan de ontlasting worden geloosd in bijvoorbeeld het toilet. Deze zakjes worden gebruikt bij dunne ontlasting.

Let op: de stoma slinkt

De stoma wordt in de eerste periode (tot circa drie maanden) na de operatie wat kleiner. Dat komt omdat het overtollige vocht uit de wond en dus uit de stoma wegtrekt. In deze fase zal eerst een uitknipbare huidplak gebruikt worden, hierbij kan de opening eventueel kleiner geknipt worden zodat deze weer aansluit bij de stoma. Zorg dat er tussen de stoma en de opening van de huidplak 1 tot 2 millimeter ruimte is zodat de stoma niet afgekneld kan worden. Als de stoma haar definitieve vorm heeft, is het meestal mogelijk om materiaal op maat te bestellen

Dit is goed opvangmateriaal

  • Het opvangmateriaal vangt de ontlasting op en beschermt de huid rondom de stoma tegen inwerking van de ontlasting.
  • Het materiaal is huidvriendelijk en er zitten geen scherpe kanten aan.
  • De huidplak heeft voldoende kleefkracht en voldoende absorptievermogen.
  • Het verwijderen en aanbrengen van de huidplak is pijnloos en beschadigt de huid niet, mits het op de juiste manier gebeurt. In de beginfase kan dit gevoelig aanvoelen.
  • Het materiaal is gebruiksvriendelijk en eenvoudig aan te brengen.
  • Het materiaal is flexibel en belemmert de bewegingsvrijheid niet.
  • Het opvangmateriaal mag nooit lekken, geen geur doorlaten, niet kraken of ritselen.
  • Het materiaal is voorzien van een koolstofluchtfilter.
  • De vormgeving is esthetisch verantwoord.

Handig om te weten

Een stomaverpleegkundige adviseert vaak een bepaalde medisch speciaalzaak en zal daar de eerste bestelling van stomamaterialen plaatsen. Het staat je in principe vrij om van merk stomamateriaal te wisselen. Doe dit in overleg met de stomaverpleegkundige.

Het staat je in principe ook vrij om te kiezen welke medisch speciaalzaak je stomamateriaal levert. Vraag wel altijd even na bij de zorgverzekeraar of zij een contract hebben met de medisch speciaalzaak van je voorkeur.

Niet alle zorgverzekeraars hebben een contract met alle medisch speciaalzaken. Wanneer er geen contract is, kan het betekenen dat je stomamaterialen niet volledig worden vergoed.  
 

1-delig stomazakje

© Stomavereniging/Karin Schwandt en Randy Beker

2-delig stomazakje

© Stomavereniging/Karin Schwandt en Randy Beker

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-man

Dr. Ton Naber

Maag-darm-leverarts, Tergooi

illustratie-deskundige

Ada Veldink

Stoma-, continentie-, wond- en andrologieconsulent, Amsterdam UMC (locatie AMC)

illustratie-arts-man

Dr. Anthony van de Ven

Chirurg, Amsterdam UMC (locatie AMC)

Gemaakt door Stomavereniging

Laatste update: april 2014