Vragen aan en antwoorden van het team Gynaecologische Oncologie MUMC o.l.v. Prof. dr. Roy Kruitwagen

Openbaar gesprek
12 september 2014 om 10.51,
gewijzigd 19 september 2018 om 11.49

NB: met ingang van 1 januari 2018 is het niet meer mogelijk om vragen te stellen aan het team o.l.v. Prof. Kruitwagen.

Van september 2014 tot 1 januari 2018 zijn hieronder vragen gesteld over gynaecologische kanker aan een team van oncologisch gynaecologen o.l.v. Prof. dr. Roy Kruitwagen van het MUMC (Maastricht). De vragen en antwoorden vind je hieronder terug.

Vanaf half januari 2018 is het mogelijk in deze groep om vragen te stellen aan dr. Cor de Kroon, gynaecoloog-oncoloog bij het Leids Universitair Medisch Centrum.


Disclaimer
 

756 reacties

Geachte mevrouw,

Het stadium van de baarmoederhalskanker was in uw geval een vroeg stadium. Helaas zijn er wel uitzaaiiingen in de lymfklieren gevonden. Om die reden wordt altijd geadviseerd aanvullende bestraling te geven. Baarmoederhalskanker in een vroeg stadium zaait niet snel uit naar andere organen, behalve de lymfklieren. Daarom worden deze ook verwijderd.
Uitzaaiiingen in andere organen gaan niet via lymfklieren, maar via het bloed, dus het feit dat u nu 4 lymfklieren aangedaan hebt maakt de kans niet groter op uizaaiingen in andere organen.

Inderdaad is de kans op genezing nog steeds goed!

Hopende u hiermee goed geinformeerd te hebben,

Gynaecologisch-oncologisch team MUMC Maastricht.
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Geachte heer Kruitwagen,

n.a.v. bovenstaand antwoord waarin u aangeeft dat uitzaaiingen in lymfeklieren geen uitzaaiingen in andere organen veroorzaakt heb ik een vraag.
Bij mij is onlangs een recidieve in 3 lymfeklieren ontdekt nadat ik in 2011 de diagnose bmhk met uitzaaiing in 2 lokale lymfelieren kreeg.
Mij is geadviseerd om mee te gaan doen met de cervISA studie in combinatie met chemo. Wat is uw mening hierover?
Maar nu vraag ik me af hoe groot is de kans dat er uitzaaiingen in mijn organen gaan ontstaan?

Met vriendelijke groet,



Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51

Geachte mevrouw,

De cerviSA studie onderzoekt of het toevoegen van een nieuwe medicijn (een vaccin tegen het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt) de kans op tumorafname doet toenemen. Dit medicijn wordt dus naast de standaard medicatie (chemotherapie) gegeven. Of het middel werkt weten we nog niet, daar zijn naast deze studie nog meer studies voor nodig. Omdat het heel anders werkt dan de standaard behandeling is men wel hoopvol gestemd (afweer tegen het virus).

De kans op uitzaaiingen in andere organen ( via het bloed ) is zeldzaam en moeilijk te voorspellen. Helaas zijn er geen percentages met kansen hiervoor te geven. Wel is het zo dat chemotherapie en het vaccin door het hele lichaam werken en dus alles bereikt (ook lymfklieren en organen).

 

Hopende u hiermee voldoende geantwoord te hebben,

 

gynaecologisch oncologisch team MUMC Maastricht.

Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Beste heer Kruitwagen,

Naar aanleiding van uw antwoord op mijn vraag van 11 mei - waarvoor mijn dank - waarin u aangeeft dat bij uitzaaiiingen in de lymfklieren bij baarmoederhalskanker, altijd geadviseerd aanvullende bestraling te geven, vroeg ik mij het volgende af.
Volgens mijn arts die ik recent nog gesproken heb, zou ik mijn mindset zo moeten zetten dat ik nu 'schoon' ben, omdat alles verwijderd is, inclusief de aangetaste lymfeklieren. Mjin eerste vraag is hoe hij dat uberhaupt kan weten, dat alles is weggehaald. Maar daarnaast als dat zo zou zijn, waarom zou ik dan toch bestralingen nodig hebben? Wat moet er precies bestraald worden als de foute cellen zijn weggehaald. Dit vroeg ik me af.
Nogmaals bij voorbaat dank voor uw reactie.

Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Geachte mevrouw,
Hetgeen u beschrijft is heel herkenbaar. In principe zijn nu alle uitzaaiingen verwijderd. Bij alle vormen van kanker is er echter helaas een kans dat de ziekte terugkomt. De kans dat de ziekte niet terug komt is groter dan de kans dat de ziekte wel terug komt. Om de kans daarop zo klein mogelijk te maken worden er studies gedaan. In uw geval laten studies zien dat de kans nog kleiner is op terug komen van de ziekte, als er een aanvullende bestraling wordt gegeven. Het kan ook zijn dat de ziekte niet terug komt zonder bestraling, maar we kunnen dat niet bepalen bij wie dat zo is, en dus wordt er aan iedereen geadviseerd de bestraling te geven.

hHopende u hiermee voldoende geinformeerd te hebben,

Gynaecologisch Oncologisch Team, MUMC+ Maastricht
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Dank u wel voor uw antwoord. 
Om welke reden wordt er voorafgaand aan de bestraling een CT scan gemaakt? Wat kunnen ze precies zien op deze scan?

Excuses voor de vele vragen en nogmaals dank voor uw antwoord.

Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51

Geachte mevrouw,

Bij een intake in de bestralingskliniek wordt een zogeheten plannings CT scan gemaakt. Hierop wordt het te bestralen gebied afgebeeld. het is meestal een scan zonder contrast, dus ook niet bedoeld als onderzoek van de organen/lymfklieren, maar puur voor planning.

Wellicht is dat de scan die u bedoelt?

 

De vele vragen zijn geen enkel probleem!

Gynaecologisch-oncologisch team MUMC+ Maastricht.

Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Sinds 8 april ben ik gediagnosticeerd met eierstokkanker stadium 4. Intussen 2x een chemokuur gekregen; na de derde chemokuur volgt een debebulking operatie en vervolgens nog drie 3-wekelijkse chemokuren.
ik heb de volgende vragen:
1.
welk weefsel bewaren na debulking operatie om in de toekomst de gecombineerde radiologische/immunomarker therapie te kunnen krijgen; deze is in trialfase bij patiënten in Maastricht, na een succesvol resultaat bij muizen
2.
waar in Nederland vind je de top 10 meest ervaren debulking specialisten
3.
welk gespecialiseerd ovarium carcinoom centrum heeft het hoogste 5-jaarsoverlevings% bij de totale behandeling? In het personeelsblad Scanner van het EMC Rotterdam claimen zij dat. Welke cijfers kent u?

bij voorbaat dank voor uw beantwoording.
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51

Geachte mevrouw,

1.

Op dit moment is er nog geen reden om weefsel te bewaren na een debulking, ook niet voor de door u genoemde studie. De pathologen bewaren wel jarenlang weefsel van alle patienten.

 

2 . Voor wat betreft uw vraag naar het beste ziekenhuis in Nederland. Nederland is, o.a. voor wat betreft de gynaecologische oncologie, verdeeld in regio’s waarbij de ziekenhuizen binnen dergelijke regio’s met elkaar samenwerken. Daarbij gelden al sedert enige tijd specifieke regels voor ziekenhuizen waaraan voldaan moet worden om chirurgische behandelingen bij eierstokkanker te mogen uitvoeren. Zo is afgesproken dat aan iedere ingreep een gynaecoloog-oncoloog dient deel te nemen. Een gynaecoloog-oncoloog is een gynaecoloog met een vervolgdopleiding in de oncologie en werkzaam in een van de gynaecologisch-oncologische centra van Nederland. Dit betekent dus dat, wanneer de operatie wordt uitgevoerd in een niet-centrum ziekenhuis, een gynaecoloog-oncoloog vanuit een centrumziekenhuis deelneemt aan de ingreep. Sinds 2014 geldt dat alleen die ziekenhuizen deze chirurgie mogen uitvoeren, wanneer zij meer dan 20 debulking-operaties per jaar verrichten. Dit betekent dat momenteel nog slechts in ongeveer 30 ziekenhuizen dergelijke chirurgie wordt uitgevoerd. Patiënten uit andere ziekenhuizen worden aldus verwezen. Hierop wordt o.a. door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gecontroleerd. De exacte cijfers over aantallen zijn vooralsnog niet gegroepeerd terug te vinden, maar uit bovenstaande kunt u afleiden dat ziekenhuizen waar dergelijke ingrepen worden uitgevoerd, dit in ieder geval minimaal 20x per jaar plaatsvindt door een gynaecoloog-oncoloog.

3. Er zijn op dit moment geen betrouwbare getallen aanwezig om de 5-jaarsoverleving bij eierstokkanker per ziekenhuis te vergelijken. Het moeilijke van achteraf verzamelde gegevens vergelijken, is dat daarin niet op dezelfde manier gegevens worden verzameld. Om die reden is er nu gestart met een landelijke registratie (DGOA) waaraan alle ziekenhuizen verplicht zijn mee te doen. Hierin wordt zorgvuldig het stadium, type ziekte, behandeling, en patient karakteristieken (als een patient veel bijkomende ziektes heeft, is een behandeling soms niet goed uit te voeren; hierin zitten per regio verschillen), vastgelegd. Uiteindelijk zullen daaruit de 5-jaarsoverlevingscijfers bekend worden, die te vergelijken zijn, en de verschillen kunnen verklaren.

Hopende u hiermee voldoende geinformeerd te hebben.

 

Gynaecologisch oncologisch team MUMC+, Maastricht

Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Geachte heer

Mijn dochter heeft vulva kanker uitgezaaid naar het kleine bekken en midden in de zenuwvlecht ze heeft inmiddels bestralingen en chemo gehad hoe groot is de kans dat het goed komt 
Ikzelf als oud verpleegkundige ben niet echt positief en ook haar bestralings arts Dhr lutgers niet ik zou graag een eerlijk antwoord weten hoe het verloop zal gaan en waar ik van uit kan gaan ik weet dat u niet voor uw collega´s kan spreken maar als moeder zijnde wil ik graag weten waar ik aan toe ben

alvast bedankt voor uw eerlijke antwoord

gr anita
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Geachte mevrouw,

Dit is een zeer complexe vraag. Vulvakanker komt wereldwijd niet heel veel voor. En vulvakanker die naar de zenuwvlecht uitzaait komt nog veel minder voor. Hierdoor hebben we geen goede statistieken. Ook wij kunnen dus niet een percentage geven van kansen op genezing en beloop.
De ervaring is dat een uitzaaiing de prognose verslechtert, echter indien nu chemotherapie en bestraling is gegeven is die weer verbeterd.

Het blijft moeilijk om in deze uitzonderlijke situaties de toekomst te voorspellen. En zelfs als er percentages zouden bestaan is het voor 1 individu niet te voorspellen of deze in de toekomst ziektevrij blijft, zelfs als de kans laag is, is er nog steeds een kans.

We kunnen u dus ook niet uit de onzekerheid voor de toekomst halen. Hopende u hiermee toch goed geinformeerd te hebben.

Gynaecologisch-oncologisch team MUMC+, Maastricht
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Geachte heer Kruitwagen,

ondanks de bestralingen en chemo is er weer een uitzaaing gevonden in de lies Ik weet dat de prognose erg slecht is zeker nu er weer een uitzaaiing is gevonden. Ik had graag willen weten of ze nog veel meer pijn zou gaan krijgen en of andere ongemakken maar uit uw verhaal en wat ik inmiddels al weet over de vulva kanker ben ik bang dat we langzaam naar het einde gaan. Als moeder is dit heel moeilijk te verkroppen maar ik ben er voor haar en wil uw bedanken voor uw uitleg ik weet dat de uitzaaiingen die mijn dochter heeft nog niet eerder hebben plaats gevonden en dat ze advies in buitenland hebben gevraagd ik weet nu waar ik aan toe ben ook geef ik zeker de hoop niet op de wonderen zijn de wereld nog niet uit
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Geachte Prof. Kruitwagen,

Ik ben een vrouw van 50, al 5 jaar geen menstruatie meer maar sinds twee maanden af en toe onderbuikpijn, US heeft geen afwijkingen getoond, sinds een paar dagen slijmerige bloedingen. Eveneens pijn in min borsten, speciaal een irritante spanning in mijn tepels. Ik slik al anderhalf jaar Eviana. Eveneens heb ik af en toe sterke pijnen in mijn bovenbenen maar ik geloof niet dat dit gerelateerd is. Mijn arts heeft gezegd dat ik een mammografie moet laten maken (13 Juli heb ik een afspraak ) maar moet ik ondertussen niet iets anders doen? Ik hoop dat de andere symptomen hormonaal zijn maar ben toch een beetje ongerust voor baarmoederhalskanker. Ik heb eveneens (oud) bloed in de ontlasting waarvoor ik op 11 juni een colonoscopie krijg. In mijn familie had mijn vader Waldenstrom en Kahler, mijn oom overleed aan colon cancer vele jaren geleden. 
Vriendelijk dank voor uw  advies,
Jos
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Geachte mevrouw,

Indien er sprake is van bloedverlies na de menopauze (dwz > 1 jaar na de laatste menstruatie), dan zegt de richtlijn in Nederland dat men een uitstrijkje en een echo van de baarmoeder moet maken. Indien beiden normaal zijn, dan zijn baarmoederhalskanker en baarmoederkanker in principe uitgesloten.
Vervolgens kan men dan kijken naar andere verklaringen voor de bloeding. Het gebruik van hormonen na de overgang (zoals Eviana) kan dan een mogelijke verklaring zijn.

De familie-anamnese geeft geen aanwijzingen bij u voor verhoogde risico's. Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door een virus en is niet erfelijk.
Baarmoederkanker kan erfelijk zijn, in een klein percentage, in families waar coloncarcinoom voorkomt, echter 1 casus niet in de 1e lijn wijst daar niet op.

Hopende u hiermee voldoende antwoord te hebben gegeven,

ynaecologisch oncologisch Team MUMC+, Maastricht
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Hallo ,
Een van de vrouwen die op de facebookpagina voor Granulosecel kanker zit,wil graag een second opinion in Nederland.Zelf woont ze in Griekenland.

Zij heeft al enkele jaren granulosecel tumoren en verschillende operaties gehad. Ze is nu bezig met Femara tblttn.
Ze komt uit Athene en zou graag in Nederland een second opinion willen hebben.Haar verzekering zal dat mogelijk niet vergoeden. Ze zou daarom vooraf graag willen weten wat een second opinion kost?
Zou ze die dan bij u kunnn kunnen krijgen?
Graag hoor ik van u
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Geachte mevrouw.


Een second opinion is in ieder gespecialiseerd ziekenhuis in Nederland mogelijk, dus ook bij het MUMC+. Dit kan via het secretariaat geregeld worden. Als er een uitgebreide medische samenvatting is dan wel noodzakelijk. Een second opinion binnen Nederland omvat meestal ook het daadwerkelijk zien van de patient, alle gegevens vanuit de second opinion opvragen en weefsels en scans opnieuw beoordelen. Het is echter de vraag of dat kan op zo'n afstand. En de kosten daarvan zijn ons ook niet bekend (buiten de al hoge reiskosten), maar wel na te vragen.
Wellicht dus het beste om met een uitgebreide medische samenvatting op papier te beginnen, hetgeen geen kosten met zich meebrengt.


Gynaecologisch oncologisch team MUMC+
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
een week geleden werd ik bij mijn dokter ontboden na een papsmear test een paar dagen ervoor. De dokter vreesde voor baarmoederhalskanker maar raadde een 2nd opinion DNA en andere onderzoeken aan. Ik vertoef echter in het buitenland en wil die 2nd opinion in België laten doen. Ik heb al een afspraak volgende week bij een oncoloog. Echter, de pijn in mijn onderbuik die ik al enkele weken had is plots heel erg geworden, ik neem om de 2uur bruten, maar het helpt niet meer. Ik ondervind heel scherpe ondraaglijke pijnscheuten die minutenlang aanhouden. Moet ik mij heel erge zorgen maken? In welk stadium van die kanker ben ik dan ? Er is ook een vreemd vocht tussen mijn anus en achterste deel van mijn schaamlippen, en er is daar no plots een reeks wratachtige dikke knobbel gekomen. Graag opinie?
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Uw vraag zal zo spoedig mogelijk beantwoord worden. Maar als u ondraaglijke pijnscheuten hebt, raad ik u aan snel naar een dokter te gaan. 

Vriendelijke groet, 
Lynette Wijgergangs
Eindredacteur KankerNL
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Geachte mevrouw,
Allereerst moet u bij zoveel pijnklachten zo spoedig mogelijk naar een gynaecoloog/huisarts gaan!
Het is heel moeilijk om uit uw beschrijving een diagnose of stadium vast te stellen, dus helaas kunnen wij daar geen antwoord op geven. Een uitstrijkje kan het vermoeden op baarmoederhalskanker geven, maar de diagnose is alleen op meer weefsel te stellen. De diagnose baarmoederhalskanker wordt gesteld door een biopsie ("hapje") van de baarmoedermond te nemen en te laten onderzoeken. Dat dient zo spoedig mogelijk na het vermoeden op baarmoederhalskanker te gebeuren. Het is niet gebruikelijk dat daar DNA voor onderzocht hoeft te worden, dus die uitslag kan ruim binnen 1 week bekend zijn. En dan volgt zo snel mogelijk verder onderzoek zoals een scan.
Het vochtverlies en de knobbel passen niet direct bij baarmoederhalskanker, dus ook daar moet u snel onderzocht worden.

Gynaecologisch-oncologisch team MUMC Maastricht.
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Ben een vrouw met borstkanker fase 3 triple negatief in mei 2012
borst verwijderd, tumor was ruim 5 cm, nog een keer operatie chemo en bestralimg
in 2013 ineens eierstok kanker, eerst (verkeerd  eierstok verwijderd met tumor)bleek overige carcinoom was groot dus doorgeknipt pfff
weer bestraling dan in avl kleine omentectomie en weer chemo.
ben 65 jaar, wat zijn de gezamenlijke bijwerkingen en is er een link met endometriose?
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Geachte mevrouw,
er is veel discussie over de link tussen endometriose en kanker. Er lijkt een verhoogd risico op eierstokkanker te bestaan (met name op het minder voorkomende endometrioide type). Omdat eierstokkanker weinig voorkomt, betekent een risicoverhoging van 1,3 keer nog steeds dat het weinig voorkomt. Op die manier is de relatie ook heel moeilijk vast te stellen. Er is geen eenduidige conclusie mogelijk.
Er is nog veel meer discussie over de relatie tussen endometriose en borstkanker. Bijvoorbeeld in studies waarbij vrouwen met endometriose langdurig werden vervolgd laten 3 studies wel een link zien en 5 studies niet.. Ook hier is geen conclusie mogelijk.

Er is wel een link tussen eierstokkanker en borstkanker mogelijk door erfelijkheid (BRCA gen).

Hopende u hiermee voldoende geantwoord te hebben,

Gynaecologisch oncologisch team MUMC+
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Mijn moeder moet beide eierstokken laten verwijderen, 1 ziet er niet goed uit en de andere preventief.
Als ze tijdens de operatie van alles vinden, moet de baarmoeder er misschien ook uit. Ze krijgt 1 incisie links, 1 rechts en 1 in het midden. Omdat ze zelf niet veel vragen heeft gesteld, kan ze mijn vragen ook niet beantwoorden. Er is haar verteld dat het een zware operatie is, en ze heeft 4 weken vrij genomen van haar werk.
Is dat genoeg, en wat voor klachten kan ze na de operatie verwachten, en welke mate van zorg zal ze naar waarschijnlijk nodig hebben? Ik ga in elk geval een week bij haar in huis om voor haar te zorgen. Ze is 63.
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Herstel, volgens mij gaat het ook om de eileiders die verwijderd worden en niet alleen de eierstokken.
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Geachte mevrouw,
het is niet altijd eenvoudig een antwoord te geven op de vragen. Het herstel is afhankelijk van de operatietechniek. Is het een kijkoperatie (daar wijst uw beschrijving van de incisies op), dan is het herstel wat korter dan bij een buikoperatie met een grote mediane incisie.
Normaal gezien worden patienten ontslagen als ze kunnen eten en drinken en zichzelf verzorgen, (hoe korter de opname, hoe sneller het herstel), dus normaal gezien moet ze dit in ieder geval zelf kunnen bij thuiskomst. Het zware huishoudelijke werk kan niet.

Hopende u hiermee voldoende geinformeerd te hebben,

gynaecologisch oncologisch team MUMC+
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Hallo, 
Mijn schoonmoeder (64 jaar) heeft eierstokkanker stadium 3.
Ze is nu net met eerste chemo begonnen, na 3 chemo's volgt debulking operatie in AMC
Nu is haar gevraagd om mee te doen met onderzoek naar ovhipec behandeling.
Ze heeft 50% kans om uitgeloot te worden
Ze wil geen 50% kans maar 100% deze behandeling.
Is er een ziekenhuis die deze behandeling geeft, als tijdens de operatie blijkt dat ze daar geschikt voor is?

Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Geachte mevrouw,

Voordat nieuwe behandelingen worden toegepast bij patienten wordt er eerst gezocht naar bewijs voor de zinvolheid van de nieuwe behandeling, en gekeken naar de bijwerkingen en de risico's van zo'n behandeling. Voor HIPEC is er nog geen bewijs dat het werkt bij het ovariumcarcinoom. Om die reden wordt deze behandeling in verschillende ziekenhuizen in Nederland binnen studieverband uitgevoerd. Omdat er nog geen bewijs is dat deze nieuwe behandeling beter is dan de standaard behandeling, is er voor zover wij weten, geen ziekenhuis die de behandeling buiten de studie geeft.
Het is ook goed dat uw schoonmoeder hierover nog eens met haar behandelend arts spreekt, die op de hoogte is van de andere centra die HIPEC aanbieden.

Hopende u hiermee voldoende geinformeerd te hebben,

Gynaecologisch-oncologisch team MUMC+ Maastricht.
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
vrouw is geopereerd voor zelfde probleem en ook hipec gedaan in uz gent belgie bij dr ceelen en is al 2 jaar geleden en voelt zich uiterst goed geen bijwerkingen gehad van hipec DR CEELEN is een toparts kunt uw situatie is uitleggen bij hem
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Dag dr. Kruitwagen,

Ik zit in een onzekere tijd, ik ben 51 jaar. Sinds anderhalve week weet ik dat in mijn lymfeklier coeloom epitheel cellen gevonden zijn. De lymfeklier was 2,5cm bij 3cm en is eruit gehaald. Het weefsel wordt nu onderzocht door 2 patholoog anatomen (gelijk second opinion). Over twee dagen hoor ik de uitslag. Mijn bloedwaarden en ook de ca125 markers zijn normaal. Niets te vinden op de CT scan, dus geen primaire tumor. Ik ben top fit en klinisch geen verschijnselen.
Er wordt aangenomen dat de oorsprong de eileiders zijn dit moet bevestigd worden door het weefsel onderzoek.
Dan wordt de volgende stap genomen, of aanvullend diagnostiek of chemo met aanname van eierstok kanker.
Klinkt dit logisch voor U?
Welke vragen roept dit bij u op?
Graag goot ik u reactie.

Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Geachte mevrouw,

Dit is inderdaad voor u een onzekere tijd. Het is goed dat er gelijk door 2 patholoog anatomen gekeken is, want zij kunnen met kleuringen en speciaal onderzoek, zien welke type cellen het zijn. Dit is de belangrijkste eerste stap. Indien zij dit vinden passen bij eierstokkanker (of ook wel coeloomkanker genoemd als het buiten de eierstokken zit), dan moet gezocht worden naar de bron van de tumor.
De volgende stap bij eierstokkanker is in principe een operatie waarbij de eierstokken (inclusief eileiders), baarmoeder, vetschortje (omentum) en zonodig lymfklieren worden verwijderd.
Aansluitend volgt dan nog chemotherapie.

Het is wel belangrijk nu eerst op de uitslagen van de pathologen en de speciale kleuringen die zij doen te wachten, om andere soorten van kanker uit te sluiten, want daar is de behandeling heel anders voor.

Hopende hiermee uw vragen beantwoord te hebben,

Gynaecologisch oncologisch team MUMC+ Maastricht.
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51

Geachte Prof. Dr.  R . Kruitwagen,

Begin  mei  is bij mij baarmoederslijmkanker (fase 1) geconstateerd en eind mei  ben in het ORBIS MED. Centrum geopereerd waarbij baarmoeder en eierstokken zijn verwijderd.  Biopten van de omliggende organen en weefsels zijn voor verder onderzoek afgenomen en bleek dat er in de eierstokken een zelfde kwaadaardig traag groeiend weefsel aanwezig was dat enerzijds; op een uitzaaiing kon duiden of anderzijds; eierstokkanker zou kunnen zijn.

Nav een second opinion is de diagnose eierstokkanker (fase 1) uit het onderzoek naar voren  gekomen en zal een vervolgbehandeling nodig zijn.

Voorgesteld is een  chemo behandeling   -of- 

Opnieuw een buikoperatie om de lymfeklieren in het bekkengebied nogmaals te inspecteren dit nav de eierstokkanker die als nog geconstateerd is.

Mijn vraag is dan ook navolgende;

Op 1 juli jl. is in het Dagblad de Limburger het artikel in gepubliceerd mbt de nieuwe sneltest OSNA die toegepast wordt voor het traceren van kankercellen in de lymfeklieren (Poortwachter) bij borstkanker.

 Kan deze test ook toegepast worden  tijdens de a.s.  buikoperatie om de lymfeklieren in het bekkengebied nogmaals te inspecteren?

Graag een reactie uwerzijds.

 

Alvast bedankt, Karen




Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Geachte mevrouw,
De OSNA methode kan inderdaad bij de poortwachterklier bij borstkanker patiënten worden toegepast. Bij borstkanker is namelijk gebleken dat het verwijderen van alleen de poortwachterklier veilig is. Als daarin geen uitzaaiing wordt gevonden, hoeven niet alle lymfklieren in de oksel verwijderd te worden. Dit scheelt veel bijwerkingen zoals lymfoedeem. Door OSNA kun je die uitslag dan al snel krijgen tijdens de operatie. 

Bij de gynaecologische kankers is alleen bij schaamlipkanker de poortwachterklier methode veilig bevonden na jarenlange studies. De OSNA wordt daar (nog) niet bij onderzocht omdat er enige verschillen zijn met borstkanker: de ziekte komt minder voor, dus het is moeilijker om te onderzoeken of de OSNA werkt. Daarnaast neemt men bij schaamlipkanker ook alle lymfklieren weg bij hele kleine uitzaaiingen (kleiner dan door OSNA op te sporen).

Bij de andere kankers zoals baarmoederkanker en baarmoederhalskanker en eierstokkanker doen we veel onderzoek naar de poortwachterklier. Echter, tot op heden worden naast de poortwachterklier ook alle klieren uit het bekkengebied verwijderd, ongeacht of er wel of niet een uitzaaiing in de poortwachterklier aanwezig is.
Het is namelijk bij deze ziektes nog niet duidelijk of het wel veilig is alleen de poortwachterklier te verwijderen en alle andere klieren te laten zitten, als de poortwachterklier geen uitzaaiing heeft. Dus OSNA heeft dan ook geen zin hierbij omdat ongeacht de uitlslag alle lymfklieren verwijderd dienen te worden.

Ik hoop dat uw vraag hiermee duidelijk beantwoord is,

Gynaecologisch oncologisch team MUMC+ Maastricht


Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Geachte heer Kruitwagen,

Omdat ik baarmoederkanker in een gevorderd stadium had, moest ik eind maart een operatie ondergaan. Bij die operatie zijn baarmoeder, eierstokken en wat verdachte lymfeklieren in het kleine bekken verwijderd.
Ik zag enorm tegen deze operatie op. Ik heb namelijk wat vriendinnen die ook zo'n operatie hebben ondergaan en zij vertelden mij dat het herstel van zo'n operatie een langdurig en moeizaam proces is.
Gelukkig ben ik volgens het 'versneld herstelprogramma' (ERAS) geopereerd. Ik herstelde zo snel dat ik de tweede dag na de operatie weer naar huis kon. Ik was dolblij dat ik zo snel ontslagen werd. Ik ben namelijk veel liever thuis in een vertrouwde omgeving zwak, ziek en misselijk dan dat ik me in een ziekenhuisbed te pletter lig te vervelen. Eenmaal thuisgekomen kon ik zeer snel de draad weer oppakken.

Mijn vraag: is een gynaecologische buikoperatie volgens het 'versneld herstelprogramma' tegenwoordig de normale manier van opereren of heb ik gewoon ontzettend veel geluk gehad dat ik op die manier geopereerd ben?
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Geachte mevrouw,

het is inderdaad zo dat het gebleken is dat alle zorg rondom een operatie zo goed mogelijk moet zijn. Als je door een operatie te ver achteruit gaat (door te weinig eten, te weinig bewegen, misselijkheid, teveel pijn), moet je als patiente uit een dieper dal weer opklimmen.
Er is nu voldoende bewijs dat er met specifieke maatregelen voor gezorgd kan worden dat patiënten niet door een operatie sterk in conditie achteruitgaan. Dit programma heet inderdaad ERAS. Ook wij werken er al jaren mee. Tevens is er door ons, dankzij een subsidie, in de afgelopen 2 jaar ERAS geïmplementeerd in vele andere gynaecologische afdelingen in Nederland, en dit is succesvol verlopen.
We beschouwen ERAS inderdaad als de normale manier van opereren omdat er veel bewijs voor is dat het werkt, fijn dat het ook voor u werkte.

Gynaecologisch oncologisch team MUMC+ Maastricht

Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Beste prof. Kruitwagen,

In september 2014 ben ik(ik ben 45jaar) doorgestuurd door de huisarts na een uitstrijkje met een pap3b uitslag.Gyn heeft toen een colposcopie gedaan.Aan de hand daarvan heb ik begin april dit jaar een lisexisie gehad onder volledige narcose.twee weken later kreeg ik de uitslag en wat de gyn eigenlijk niet verwachtte was de uitslag CIN3.Bij mij gingen er direkt allerlei doemsenario`s af maar volgens de arts hoef ik pas over een half jaar terug te komen, in oktober. Is dat niet veel te lang ? Ik ben er zelf niet gerust op, heb ook vage klachten ,bruinige afscheiding, opgeblazen buik .Heb deze week gebeld met de afdeling om te vragen of ik niet eerder kan maar dat vonden ze niet nodig.Mijn vraag is ;hoeveel zorgen moet ik mij maken en kan ik inderdaad wachten tot oktober.
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51

Geachte mevrouw,

Een PAP 3B uitslag past bij zg. ‘ernstig onrustige’ huid van de baarmoedermond, maar (nog) geen kanker. Een uitstrijkje is nooit een zekere diagnose, die verkrijg je pas door het nemen van een biopt of door direct het gehele afwijkende stukje huid te verwijderen waarna het kan worden beoordeeld door de patholoog. Bij u luidde de uitslag CIN3 wat overeenkomt met de uitstrijk, dus ‘ernstig onrustige’ huid. Wanneer er geen biopt genomen is maar in opzet het gehele afwijkende huidgebied is verwijderd (hetgeen naar ik aanneem bij u is verricht), dan bestaat er een zeer grote kans dat bij controle na 6 maanden een normale uitslag van de uitstrijk wordt verkregen in welke geval u adequaat bent behandeld. Bij blijvende onrust in de uitstrijk zal wel verdere behandeling noodzakelijk zijn. Helaas kan er, na behandeling, niet veel eerder een controle d.m.v. het uitstrijkje plaatsvinden omdat allereerst de baarmoedermond geheel moet zijn genezen; de uitslag van de uitstrijk is anders onvoldoende betrouwbaar. Wanneer u echter in de tussenliggende periode klachten blijft houden (tussentijds bloedverlies, afscheiding), kan dat wel een reden zijn om de baarmoedermond nog eens te beoordelen op andere oorzaken die deze klachten kunnen verklaren (bv. een ontsteking).

Met vriendelijke groet,

Gynaecologisch oncologisch team MUMC Maastricht

Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51

 Beste heer Kruitwagen,

Vandaag precies 2 jaar geleden werd bij mij via de wertheim operatie alles weggehaald op 1 eierstok na, nav baarmoederhals kanker. Alle snijranden waren schoon en op wat complicaties na heb ik geen behandelingen nodig gehad mbt chemo of bestralingen. De oncoloog zegt ook steeds dat de kans dat de kanker op een andere plek of uberhaupt terug komt 1% is. Nu lees ik toch steeds vaker van mensen dat het toch terug is gekomen. Hoe kan dat eigenlijk? Is het zo dat je niet altijd alle uitzaaiingen kunt zien. Bij mij was ook überhaupt niets te vinden in mijn bloed omdat alles was ingekapseld. Er zat wel een tumor van 5 cm al 2 jaar lang. Ik snap er niets van. Ik blijf bang en hoop dat iemand mij een antwoordje kunt geven. Alvast bedankt.

Groetjes Wendy 

Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51

Geachte mevrouw,

Het kenmerk van kanker is dat het kan uitzaaien waarbij de kans daarop van vele factoren afhankelijk is, zoals het type kanker, de grootte, diepte van ingroei in de onderliggende weefsels, etc.. Vooraf aan de keuze van behandeling wordt onderzoek verricht om eventuele uitzaaiingen zichtbaar te maken. Wanneer deze niet worden herkend, wil dat nog niet met zekerheid zeggen dat deze er niet zijn; ze kunnen bijvoorbeeld microscopisch klein zijn. Dat is ook de reden dat, zoals bv. bij baarmoederhalskanker, bij een operatieve ingreep niet alleen de baarmoeder wordt verwijderd, maar ook een aantal lymfklieren zodat deze onder de microscoop kunnen worden nagekeken op eventuele uitzaaiingen. Ook wanneer na een dergelijke operatie geen uitzaaiingen worden gevonden, is dat nog geen 100% garantie dat er geen uitzaaiingen zijn. Daarom ook wordt u nog gedurende minimaal 2-3 jaar gecontroleerd. Wel geldt dat, hoe groter het tijdsinterval na de operatie, hoe kleiner de kans dat er zich nog uitzaaiingen gaan ontwikkelen. Deze zijn dan dus al die tijd aanwezig geweest en worden dan pas herkend als gevolg van groei en/of klachten..

Wij hopen u wat meer duidelijkheid te hebben gegeven.

Met vriendelijke groet,

Gynaecologisch Oncologisch Team Maastricht.

Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51

Dank u wel voor uw reactie terug. Ik hoop maar dat de angst tussen mn oren zit dan.

Mvgr, Wendy

Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Beste heer Kruitwagen, 
ik heb een vraag over het herstellen na een radicale hysterectomie en een nabehandeling van 5 weken chemo en bestralingen.
Ik had bmhk en naar later bleek uitzaaiiingen in 4 lymfeklieren. Vandaar de chemo en bestralingen als nabehandeling. Ik ben gedurende die periode vaak ziek geweest, 12 kg afgevallen en heb het als zeer zwaar ervaren. Het is nu 3 weken na mijn laatste behandeling. Ik knap maar niet op. De 2e week erna zat er een stijgende lijn in, maar deze 3e week voel ik me zwakker en soms zieker dan daarvoor. Lig deze week een groot deel van de dag in bed. Komt dit vaker voor? De ene week vooruit en dan ineens weer achteruit. Ik begin weer beter te eten; heb aanvullend astronautenvoeding, maak regelmatig een wandeling, maar het gaat niet beter. Hoelang kan dit duren?
dank voor de reactie(s).
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51

Geachte mevrouw,

Het door u beschreven verloop na een zware behandeling zoals u hebt ondergaan, is heel normaal. Het is lang niet altijd te voorspellen welke bijwerkingen iemand ondervindt tijdens de behandeling. Dit kan sterk variëren. Dat geldt ook voor de periode na de behandeling. Vaak gaat het in eerste instantie op en af, met meestal wel een geleidelijk verbeterende situatie. Op de langere termijn kunt u ook klachten blijven behouden. Een voorbeeld zijn bv. darmklachten als gevolg van de bestraling, die kunnen opspelen na het gebruik van bepaalde voedingsmiddelen.

Concluderend is het door u beschreven beloop een bekend gegeven. Bij een onacceptabel verloop of bij twijfel of een bepaalde klacht nog binnen de norm valt, doet u er verstandig aan dit met uw behandelend arts te bespreken.

Met vriendelijke groet.

Gynaecologisch Oncologisch Team Maastricht.

Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51

Beste meneer Kruitwagen, Ik had u al een vraag gesteld over eventuele terugkeer of uitzaaiingen als je al 2 jaar schoon bent. Ik ben ook geinfecteerd met het HPV virus. Dit heeft mijn lichaam nog steeds niet opgeruimd. Kan dit ondanks dat ik de wertheim operatie heb gehad en nog maar 1 eierstok heb alsnog kwaad voor mijn lichaam? Kun je hierdoor een andere soort kanker ontwikkelen of is de HPV zeker niet meer gevaarlijk voor mij? Dit is iets wat mij nog steeds niet duidelijk is.

Gr Wendy Outjes.

Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51

Geachte mevrouw,

                In principe kan gesteld worden dat het HPV ook een rol kan spelen bij het ontstaan van andere aan HPV gerelateerde kankers. De kans dat iemand met baarmoederhalskanker bijvoorbeeld ook kanker ontwikkeld van de schaamlippen e/o vagina is om die reden licht  verhoogd. Maar omdat de diagnose kanker van de schaamlip of vagina nog zeldzamer is dan baarmoederhalskanker, blijft de kans op het daadwerkelijk krijgen van een 2e aan HPV-gerelateerde kanker nog altijd zeldzaam. Uit grote studies blijkt het risico groter te zijn bij rokers en bij mensen die een hele hoge dosis bestraling heben gehad, zoals 20 jaar geleden gegeven werd.

                Met vriendelijke groet,

                Team Gynaecologische Oncologie Maastricht

 

Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Geachter heer dokter Kruitwagen,

Ik ben een vrouw van 59 en bij mij is juni 2012 Ovariankarzinom ICD -10 C 56 , tumorstadium pT2b, pN1 (3/55) MO, stadium IIIC  geconstateerd en ik heb een operatie ondergaan waarbij de eierstokken, eileiders, baarmoeder en lympklieren en buikschort is weggenomen.
daarna heb ik chemotherapie gehad en aansluitend een therapie met Bevacizumab gehad, nu ben ik deze week opgebeld door mijn vrouwenarts met de bevindingen van mijn uitstrijkje, Pap 4 a, ik ben heel erg geschrokken en heb a.s. Woensdag een afspraak in het ziekenhuis voor verdere onderzoeken, ik ben nu dus heel erg ongerust wat kan ik verwachten?
Welke onderzoeken kan ik verwachten en is er kans op baarmoederhalskanker? Ik weet het even niet meer. Hartelijk dank dat u mijn mail wilt lezen.
vriendelijke groet Wil.
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Geachte mevrouw,

Het is moeilijk te beoordelen wat er precies gevonden is. Uitstrijkjes worden gemaakt van de baarmoederhals om afwijkingen veroorzaakt door het HPV virus op te sporen (via het bevolkingsonderzoek). Als uw baarmoeder is weggenomen is meestal ook de baarmoederhals verwijderd.
Wellicht zag de vrouwenarts iets afwijkends?

Helaas moet u toch bij uw vrouwenarts meer uitleg vragen, wat er gezien is,
en als het goed is, krijgt u morgen een gesprek,


Gynaecologisch Oncologisch team MUMC+ Maastricht
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Ik ben 46 jaar en vraag me af of ik misschien schaamlipkanker of vaginakanker zou kunnen hebben. Ik ben een DES dochter en heb begrepen dat ik daardoor meer kans heb om deze vorm van kanker te kunnen krijgen. Mijn zus heeft een aantal jaar geleden baarmoederhalskanker gehad, geen idee of dat nog belangrijk is om te vertellen. 
Ik heb nu sinds een week of 3 een paar harde bultjes op mijn buitenste schaamlip, 1 van deze bultjes word af en toe ook groter en gaat dan open en bloed dan, na een aantal dagen is het bultje weer kleiner en niet meer open. 
Een soa kan het haast niet zijn want ik heb me begin dit jaar nog laten testen en mijn partner ook. 
Mijn eigen huisarts is op vakantie en ik wil liever niet met dit probleem naar de plaatsvervanger van mijn huisarts. Kan ik wachten tot mijn huisarts terug is of toch morgen maar even een afspraak maken met de plaatsvervangende huisarts.
Alvast bedankt voor het lezen 

Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Beste Tycha,
als DES dochter is er een verhoogd risico om vaginakanker of baarmoederhalsafwijkingen te krijgen. Waarschijnlijk heeft u hiervoor al vaker controles gehad. Als daarbij geen afwijkingen werden gezien, dan zullen die controles nu minder frequent nodig zijn, meestal tweejaarlijks (zie DESCENTRUM.nl).
Bultjes op de schaamlip kunnen vele oorzaken hebben: zoals wratjes, door virus; of talgcystes (vergelijkbaar met puistjes) of ingegroeide haartjes door scheren. Schaamlipkanker uit zich meestal als een wondje dat niet dicht gaat, als een zweertje; of als een bultje dat blijft groeien.
Het is moeilijk om per mail dit te beoordelen, maar het klinkt als meer onschuldige oorzaken, maar het beste is de bultjes aan iemand zoals de huisarts te laten zien. Als de huisarts niet nog weken op vakantie is, is het verantwoord te wachten, echter dan blijf je wel met de onzekerheid rondlopen.

Hopende u hiermee voldoende beantwoord te hebben,
Gynaecologisch Oncologisch team MUMC+

Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14

Vraag gesteld door Ines

Maandag 17 augustus 2015 om 14:27

 Geachte heer Kruitwagen, 

Mijn vraag is: Waar kan ik betrouwbare en onafhankelijke informatie vinden over behandelmogelijkheden en of aanvullende diagnose mogelijk is?

Mijn voorgeschiedenis:

In juli 2013 werd bij mij baarmoederhalskanker geconstateerd.

Er was sprake van uitbreiding in het steunweefsel. Ik ben in september gestart met een behandeling in het UMCGroningenbestaande uit 6 x chemo (cisplatine), 40 uitwendige bestralingen en 2 x 29 inwendige bestralingen ( Brachytherapie) in combinatie met een experimentele behandeling met mapatumumab (4x tijdens de chemo en bestraling).

22 oktober 2013 was de behandeling afgerond en de daaropvolgende controles lieten zien dat het behandelde gebied ‘schoon’ was.

In april 2015 kreeg ik pijn aan de onderkant van mijn ribben/bovenkant van mijn maag en mijn linkerschouder. In mei bloed geprikt bij maag-lever-darm specialist op afwijkingen in maag , darm, alvleesklier. Geen afwijkingen gevonden. Medio mei flinke pijn in mijn zij en in mijn linkerschouder, moest ook veel plassen. Bloedonderzoek liet zien dat ergens een ontsteking in mijn lichaam zat. Ook nog controle bij gyneacoloog, maar uitslag was ' baarmoeder is rustig'. Diagnose huisarts, verwaarloosde nierbekkenontsteking. Behandeld met antibiotica. De pijn ging weg. Wat bleef is vaak plassen. Eind juni weer gevoeligheid in linkerzij. Daarop 15 juli een echo van nieren en blaas. Uitslag 23 juli besproken met gyneacoloog. Er was ‘ massa’ te zien in linkeronderbuik en een abces in de milt van 7x7x9 cm. Aanvullend is bloed afgenomen. Uitslag liet zien dat tumermarker SCC- antigeen verhoogd was naar 68.

Op 10 augustus een CT scan gemaakt. De CT scan liet zien dat er naast de massa in de buik en het abces in de milt ook nog een plek zat onder in de rechterlong.

Conclusie: De kanker is uitgezaaid via het bloed. Genezing is niet meer mogelijk, alleen nog palliatief behandelen. Primair gericht op pijnbestrijdig. Te starten wanneer ik klachten krijg. De behandeling die het UMCG mij aanbiedt is een chemokuur in combinatie met mogelijk een experimentele behandeling van inenting met het HPV vaccin.

Ik voel me ontzettend verslagen, verdrietig, boos en ook vol ongeloof. En soms ook strijdbaar. Het is een grote rollercoaster van emoties die de afgelopen week over elkaar heen buitelen.

Maar ik voel me ook verloren waar het gaat om het vinden van ' betrouwbare' en 'onafhankelijke' informatie. Het is niet zo dat ik mijn arts niet vertrouw, maar als ik vraag naar aanvullend weefselonderzoek om de diagnose te bevestigen, omdat ik heb gelezen dat tumormarkers en CT-scans niet zaligmakend zijn in het stellen van een diagnose, zegt mijn arts dat weefselonderzoek in milt en de eerder bestraalde onderbuik niet mogelijk is of te risicovol. Ik ervaar haar als erg terughoudend in het zoeken met mij naar wat 'wel' mogelijk is.

Op dit moment wordt een second opinion aangevraagd bij het Antoni van Leeuwenhoek. Wie weet krijg ik daar meer informatie.

Mijn vraag is: Kan iemand mij helpen bij het vinden van betrouwbare en onafhankelijke informatie over behandelmogelijkheden en of aanvullende diagnose mogelijk is? Ik struin zelf het internet enorm af, maar wordt daar ook wel een beetje 'gek' van.

Ines

Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Geachte mevrouw,

het is inderdaad erg moeilijk om informatie op internet te vinden die exact bij iemands individuele situatie past. Informatie is meestal goed te vinden bij de primaire diagnose en bevat veel standaard informatie die op veel mensen van toepassing is. De situatie waar u zich in bevindt is niet meer standaard, en dan wordt het lastig iets te vinden. Uit uw verhaal kunnen wij ook niet direct een antwoord halen op de vraag of  weefselonderzoek mogelijk is etc. Een second opinion is een hele goede keuze, want bij een second opinion is alle exacte informatie voor een ander team beschikbaar, inclusief alle CT scans, zodat zij uw specifieke vragen kunnen beantwoorden.

Gynaecologisch oncologisch team MUMC + Maastricht.
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14