Nierkanker

Tmc over deze informatie

Nierkanker is kanker van de nier. Er zijn verschillende vormen van nierkanker. De meest voorkomende tumor van de nier bij volwassenen is niercelkanker. Dit is in 90 tot 95% het geval. Een ander woord voor niercelkanker is niercelcarcinoom. Vroeger heette dit een Grawitztumor.

Niercelkanker ontstaat in de nierbuisjes. De nierbuisjes maken deel uit van de filtertjes (nefronen) in de nier.

De informatie over nierkanker op kanker.nl gaat alleen over niercelkanker.

Typen niercelkanker

Er zijn verschillende typen niercelkanker. De meest voorkomende zijn:
  • heldercellige niercelkanker
  • papillair niercelkanker
  • chromofoob niercelkanker

Daarnaast zijn er nog een aantal andere subtypen.

Heldercellige niercelkanker komt het meeste voor. In ongeveer 70-80% van de gevallen gaat het om dit type. Bij 10-15% van de patiënten gaat het om papillair niercelkanker en bij 5% om het chromofobe type.

Nieren

Ons lichaam produceert afvalstoffen. Deze afvalstoffen worden via het bloed afgevoerd naar onder andere de nieren.

De nieren zijn 2 boonvormige organen. Ze liggen achter de buikholte, aan allebei kanten van de wervelkolom en zijn ongeveer 12 cm groot. Een urineleider verbindt elke nier met de blaas. 

Aan de buitenkant van een nier zit een stevig omhulsel: het nierkapsel. Daaronder liggen de nierschors en het niermerg. In het niermerg zitten ongeveer 1 miljoen kleine filtertjes: de nefronen.

Het bloed stroomt constant door de nefronen. Zo wordt het bloed gereinigd: de afvalstoffen blijven achter in de vorm van urine. 

Nierbekken

Aan de overgang van de binnen- naar de buitenkant van de nier bevindt zich het nierbekken (pyelum). Hier wordt de urine opgevangen vanuit de nierkelken. 

Urineleider en blaas

Vanuit het nierbekken loopt de urineleider (ureter) naar de blaas, waar de urine wordt opgeslagen. De blaas heeft een spier. Als de blaas vol is, geeft de blaas een signaal af naar de hersenen. Dit wordt gevoeld als aandrang om te plassen. Vervolgens trekt de spierwand van de blaas zich samen en ontspant de sluitspier in de bekkenbodem zich. De urine stroomt dan via de plasbuis naar buiten.

De nieren vormen samen met de urineleiders, de blaas en de plasbuis de urinewegen. Het nierbekken, de blaas en de urineleider zijn allemaal aan de binnenkant met hetzelfde weefsel bekleed: het urotheel.

Urinewegen

Urinewegen

Nieren / dwarsdoorsnede nier

Nieren / dwarsdoorsnede nier