Hersentumoren

Tmc over deze informatie

In of bij de hersenen kunnen verschillende soorten tumoren ontstaan. De meest voorkomende hersentumoren bij volwassenen zijn uitzaaiingen in de hersenen van kanker ergens anders in het lichaam.

Ontstaat een hersentumor vanuit de hersenen of hersenvliezen zelf, dan heet dit een primaire hersentumor. Deze informatie gaat over primaire hersentumoren.

De meest voorkomende primaire hersentumoren zijn:
Daarnaast kunnen verschillende andere tumoren in de hersenen ontstaan, waaronder:

Goedaardige en kwaadaardige hersentumoren

Er zijn goedaardige en kwaadaardige hersentumoren. Maar dit onderscheid kan bij hersentumoren lang niet altijd zo scherp gemaakt worden. Een goedaardige tumor kan namelijk toch heel gevaarlijk zijn als deze in een belangrijk hersendeel zit. Hierdoor kunnen veel klachten ontstaan. Behandeling op zo’n belangrijke plek kan bovendien heel moeilijk zijn.

Hoe kwaadaardig een hersentumor is, wordt aangegeven in graden:
  • graad I tumoren zijn meestal goedaardig
  • graad II en III tumoren zijn min of meer kwaadaardig
  • graad IV tumoren zijn kwaadaardig

Kwaadaardige tumoren kunnen in het omliggende weefsel ingroeien. De kwaadaardige tumoren in de hersenen zaaien meestal niet uit.

Lees wat de symptomen van een hersentumor kunnen zijn.

De hersenen

De hersenen zijn het centrum van waaruit het functioneren van ons lichaam wordt geregeld. Vanuit de hersenen worden bewegingen aangestuurd. Dankzij onze hersenen kunnen we denken en spreken. De hersenen stellen ons in staat om signalen uit onze omgeving waar te nemen. Ook onze emoties hebben te maken met het functioneren van de hersenen.

De hersenen vormen samen met het ruggenmerg het centrale zenuwstelsel. Daarnaast bestaat het perifere zenuwstelsel. Perifeer betekent dat het buiten het centrale deel ligt. Het bevat al het andere zenuwweefsel in het lichaam.

Hersenen
(Zijaanzicht linker hersenhelft) a. grote hersenen b. tussenhersenen c. kleine hersenen d. hersenstam (bron: KWF).

Centra in de hersenen

Centra in de hersenen
Zijaanzicht linker hersenhelft: a. centrum voor het bewegen b. centrum voor het voelen c. centrum voor taal en spraak d. centrum voor het begrijpen van wat men hoort e. centrum voor wat men ziet (bron: KWF).