Typen kanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Er zijn meer dan 100 soorten kanker. De naam van de kankersoort komt meestal van het orgaan of lichaamsdeel waar de kanker is ontstaan.

Tumoren worden ook benoemd naar het type cel waaruit ze zijn voortgekomen. Hieronder staan de belangrijkste categorieën:

Carcinoom

Het carcinoom is het meest voorkomende type kanker. Carcinomen ontstaan uit epitheelcellen.

Epitheelcellen bedekken de oppervlakten van het lichaam, zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant. Zo bestaat de bovenste laag van de huid, de mond- en keelholte en van de darm uit epitheelcellen.

Carcinomen die in bepaalde epitheelcellen ontstaan, kunnen nog meer specifieke namen hebben:

Adenocarcinoom

Adenocarcinoom is een type kanker van epitheelcellen die lichaamssappen en slijm produceren. Vaak gaat het om klierweefsel.

Basaalcelcarcinoom

Basaalcelcarcinoom is een type kanker dat ontstaat in de onderste (basale) laag van de epidermis. De epidermis is de buitenste laag van de huid.

Plaveiselcelcarcinoom

Dit type kanker vormt zich in de plaveiselcellen. Deze bedekken veel verschillende organen en zitten ook in de huid, net onder de epidermis. Onder de microscoop zien plaveiselcellen er plat uit, als een geplaveide straat met kleine steentjes.

Urotheelcelcarcinoom

Urotheelcellen bekleden de binnenkant van de blaas, urineleiders en het nierbekken. Kanker in deze cellen heet urotheelcelcarcinoom.

Hematologische kanker

Hematologische kanker is de verzamelnaam voor kwaadaardige afwijkingen van het bloed, de bloedvormende organen (zoals het beenmerg en de milt) en de lymfeklieren.

Hieronder staan de belangrijkste soorten hematologische kanker:

Leukemie

Leukemie ontstaat wanneer het beenmerg te veel witte bloedcellen maakt. Deze witte bloedcellen hebben een afwijkende vorm en functie ten opzichte van normale witte bloedcellen, die zij vervolgens verdringen. Deze kwaadaardige witte bloedcellen heten dan leukemiecellen. Hierdoor ontstaan er tekorten van andere bloedcellen, zoals rode bloedcellen en bloedplaatjes.

Lymfeklierkanker

Lymfeklierkanker is kanker van het lymfestelsel. Dit type kanker ontstaat in lymfeklieren. De cellen in de lymfeklieren heten lymfocyten. Dit zijn witte bloedcellen die een belangrijke rol spelen in het afweersysteem tegen infecties en ook kankercellen.

Multipel myeloom

Multipel myeloom is een type kanker dat in de plasmacellen van het beenmerg ontstaat. Dit zijn andere cellen die onderdeel zijn van het afweersysteem. Kwaadaardige plasmacellen vormen tumoren in botten door het hele lichaam en verhogen de kans op botbreuken.

Sarcoom

Een sarcoom is een zeldzame en kwaadaardige tumor van het steun- en bindweefsel. Deze vorm van kanker kan bijvoorbeeld ontstaan in:

  • spieren
  • zenuwen
  • vet
  • bloedvaten
  • lymfevaten
  • bindweefsel
  • kraakbeen
  • bot

Er bestaan meer dan 50 soorten sarcomen. Deze zijn in te delen in 2 categorieën: wekedelen-sarcomen en botsarcomen.

Andere typen kanker

Andere typen kanker die regelmatig voorkomen zijn:

Melanoom

Melanoom is kanker van cellen die pigment maken in moedervlekken of in het oog. De meeste melanomen ontstaan in de huid. Hoe dunner het melanoom, hoe beter de prognose.

Hersentumoren

Er zijn verschillende soorten hersentumoren. Ze kunnen zowel goedaardig als kwaadaardig zijn. Alleen kwaadaardige tumoren zijn kanker. Goedaardige tumoren kunnen na verloop van tijd ook kwaadaardig worden.

Kiemceltumoren

Kiemcellen zijn voorlopers van geslachtscellen: eicellen en spermacellen. Kiemceltumoren kunnen eveneens zowel goedaardig als kwaadaardig zijn.

Zaadbalkanker en een bepaald type eierstokkanker zijn kiemceltumoren.

Neuro-endocriene kanker

Deze kanker is zeldzaam en ontstaat in neuro-endocriene cellen. Dit zijn cellen die hormonen maken als zij van het zenuwstelsel hiervoor de opdracht krijgen. De neuro-endocriene cellen geven de hormonen af aan het bloed, zodat de hormonen verder verspreid worden.

Er zijn verschillende soorten tumoren die ontstaan uit neuro-endocriene cellen. Deze cellen zitten verspreid door het hele lichaam.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-man

Prof. dr. Jan Willem Coebergh

Epidemioloog, Erasmus MC

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: augustus 2017