Bijwerkingen en klachten van hyperthermie

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Een behandeling met hyperthermie kan bijwerkingen hebben, zoals vermoeidheid en huidklachten. Je kunt ook last hebben van de katheters die nodig zijn voor de behandeling. 

Sommige mensen vinden opwarming van het lichaam onaangenaam. Ze hebben moeite met de eerste behandelingen, vanwege de spanning en onwennigheid. Later wordt het wat makkelijker.

Katheters kunnen klachten geven

Mogelijk zijn er bij jou katheters (dunne buisjes) ingebracht om in het behandelgebied de temperatuur te kunnen meten. Als je meerdere keren met hyperthermie behandeld wordt, kunnen deze katheters blijven zitten tot alle behandelingen achter de rug zijn.

Je kunt dan last krijgen van roodheid en ontsteking en/of verlies van vocht langs de katheter(s). Het is heel belangrijk dat je deze klachten meldt aan je hyperthermiebehandelaar of bestralingsarts.

Je kunt ook op andere manieren last hebben van de katheter(s) omdat je ze voelt zitten. Vind je deze klachten hinderlijk, bespreek ze dan met de behandelaar of arts. Die kan eventueel besluiten om de katheter(s) te verwijderen. Ze worden dan meestal niet opnieuw geplaatst.

Bijwerkingen bij oppervlakkige hyperthermie

Mogelijke bijwerkingen zijn:

Vermoeidheid

Hyperthermie zorgt voor vermoeidheid en een futloos gevoel. Vooral op de dag zelf en de dag na de behandeling.

Huidproblemen

Door de warmte wordt je huid rood. Soms ontstaan er lichte verbrandingen en blaren. Dit komt vooral voor in gebieden met littekenweefsel vanwege een operatie en/of bestraling. Daardoor voel je vaak minder. Hierdoor kun je niet altijd op tijd waarschuwen als het te behandelen gebied te warm wordt. Je behandelaars vertellen je hoe je hier het beste mee om kunt gaan.

Het is niet nodig om de behandeling te onderbreken als je een lichte verbranding of een blaar hebt. Bij de volgende behandelingen met hyperthermie neemt je behandelaar extra voorzorgsmaatregelen. Bijvoorbeeld door de blaar af te dekken, gebruik te maken van een extra thermometer of door een applicator iets anders te plaatsen.

Een blaar doet bijna nooit pijn en geneest meestal binnen 2 maanden. Een diepere brandwond heeft meer tijd nodig om te genezen. Zit de brandwond in eerder bestraald gebied, dan kan de genezing wel 6 maanden duren.

Bijwerkingen bij diepe hyperthermie

Mogelijke bijwerkingen zijn:

  • vermoeidheid
  • branderig gevoel bij het plassen
  • soms: brandwond onder de huid of brandblaar op de huid

Vermoeidheid

Hyperthermie zorgt voor vermoeidheid en een futloos gevoel. Vooral op de dag zelf en de dag na de behandeling.

Klachten bij het plassen

Sommige mensen krijgen klachten bij het plassen door het inbrengen en verwijderen van een blaaskatheter. Branderigheid bij het plassen kan 1 of een paar dagen aanhouden. Blijf je last houden van deze klachten en/of heb je koorts, neem dan contact op met je arts.

Brandwonden of blaren

Soms ontstaat een brandwond in dieper liggend vetweefsel door een te hoge temperatuur tijdens de behandeling. Dit gebeurt bij hooguit 1 op de 10 patiënten. Onder de huid is dan een bobbel of schijf te voelen. Die kan enkele dagen tot weken een beetje gevoelig of pijnlijk zijn. Na enige maanden verdwijnt de bobbel vanzelf weer. 

Een enkele keer ontstaat er een brandwond in spierweefsel. Daardoor doet de spier pijn bij bewegen, bijvoorbeeld na een eerste keer sporten. Ook deze klacht verdwijnt vanzelf na enkele dagen tot weken.

Om brandwonden op de huid te voorkomen wordt de huid tijdens de behandeling goed gekoeld met 1 of meer waterzakken. Desondanks kan het ook op de huid toch te warm zijn geworden. Daardoor kan een blaar ontstaan. Een blaar doet meestal geen pijn en geneest doorgaans binnen 2 maanden.

De behandelingen hoeven voor een brandwond in vet- of spierweefsel of een blaar niet onderbroken te worden. Bij de volgende behandelingen met hyperthermie worden extra voorzorgsmaatregelen genomen. Bijvoorbeeld door een blaar af te dekken, gebruik te maken van een extra thermometer of door een applicator anders in te stellen.

Andere klachten na een hyperthermiebehandeling

Heb je last van andere klachten na een hyperthermiebehandeling? En vraag je je af of deze klachten met de behandeling te maken hebben? Bespreek dit dan met je arts. Deze kan beoordelen of het inderdaad een bijwerking van de hyperthermie is. En je daarvoor zo nodig behandelen.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Hans Crezee

Dr. Hans Crezee

Onderzoeker, Amsterdam UMC (locatie AMC)

LinkedIn

illustratie-arts-vrouw

Dr. Martine Franckena

Radiotherapeut, Erasmus MC

illustratie-arts-vrouw

Drs. Willemijn Kolff

Radiotherapeut, Amsterdam UMC (locatie AMC)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: januari 2018