HIPEC bij uitzaaiingen in het buikvlies

Opslaan

Een CRS/HIPEC-behandeling kan een optie zijn voor mensen met uitzaaiingen van darmkanker in het buikvlies. Niet iedereen kan behandeld worden met CRS/HIPEC. Het is een zware en ingewikkelde behandeling. De arts kan beoordelen of je ervoor in aanmerking komt.

Bij deze behandeling worden eerst de uitzaaiingen in het buikvlies zo veel mogelijk verwijderd. Dit heet cytoreductieve chirurgie (CRS). 

Daarna vindt de HIPEC-behandeling plaats (Hypertherme Intraperitoneale Chemotherapie). Dit is een combinatie van chemotherapie en hyperthermie.

De HIPEC-behandeling is bedoeld om de kankercellen die nog in de buikholte zitten te verwijderen. Het effect hangt af van het feit hoe uitgebreid de ziekte is. De behandeling kan het leven verlengen en soms is genezing mogelijk. 

Hoe gaat de behandeling?

De arts verwijdert tijdens de operatie zo veel mogelijk van de uitzaaiingen. Vervolgens wordt de buikholte gespoeld met een hoge dosis verwarmde chemotherapie. Vaak wordt tegelijkertijd via een ader ook nog chemotherapie gegeven.

Gevolgen van een HIPEC-behandeling

Een HIPEC-behandeling is een ingewikkelde en zware ingreep. Daarom is de kans op complicaties relatief groot. Na de behandeling verblijf je soms op de Intensive Care.

De meest voorkomende complicaties na een HIPEC-behandeling bij mensen met darmkanker zijn:

  • longontsteking
  • blaasontsteking
  • problemen met de wond
  • slechter werken (tijdelijk) van de maag en darmen

Ook kunnen er complicaties optreden die vaker voorkomen bij een operatie of bij chemotherapie. 

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: mei 2018

Dit artikel is geschreven door de redactie van kanker.nl.

Met medewerking van

Dr. Buijsen, J.D. (radiotherapeut), Dr. Roodhart, J.M.L (medisch oncoloog), Dr. Spaander, V.M.C.W. (MDL-arts), Dr. Tanis, P.J. (chirurg-oncoloog)