Perfusie-hyperthermie

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Perfusie-hyperthermie kan op verschillende manieren. Bij een operatie, bijvoorbeeld. Dan spoelt de arts je hele buik of blaas met een warme vloeistof met cytostatica (chemotherapie). Of je krijgt een warme vloeistof met chemotherapie door de bloedvaten van je arm of been gepompt.

Lees op deze pagina over:

Perfusie-hyperthermie bij uitzaaiingen in de buikholte (HIPEC)

Perfusie-hyperthermie kan een behandeling zijn bij uitzaaiingen in het buikvlies. Je krijgt de behandeling dan in combinatie met een buikoperatie.

De behandeling bestaat dan uit twee delen:

  1. Je krijgt een open-buik-operatie. De arts maakt een grote snee in je buik. Hij of zij verwijdert zo veel mogelijk uitzaaiingen die op het buikvlies zitten. Zitten er uitzaaiingen in organen, dan haalt de chirurg deze organen (of delen ervan) ook weg. Dit heet cytoreductieve chirurgie.
  2. Daarna spoelt de arts je buik 30 tot 90 minuten lang met warme chemotherapie (40-42ᵒC). Dit heet Hypertherme Intraperitoneale Chemotherapie (HIPEC).

Soms krijg je tijdens je operatie ook nog aanvullende chemotherapie via een ader in je arm.

HIPEC-behandeling uit voorzorg

Perfusie-hyperthermie is soms ook een behandeling als er nog geen uitzaaiingen in het buikvlies zijn gevonden, maar er wel een grote kans is dat die ontstaan. Je krijgt de behandeling dan om de kans kleiner te maken dat je uitzaaiingen krijgt.

De arts doet dan vaak geen open-buik-operatie, maar maakt kleine openingen in de buikwand. Daarna spoelt de arts je buik via die openingen 30-90 minuten lang met een warme medicijnvloeistof (chemotherapie).

Lees meer over de HIPEC bij eierstokkanker.
Lees meer over de HIPEC bij darmkanker.

Perfusie-hyperthermie bij oppervlakkige blaaskanker

Perfusie-hyperthermie kan soms ook een behandeling zijn bij oppervlakkige blaaskanker. Je krijgt dan blaasspoelingen met verwarmde mitomycine (chemotherapie). Door dit medicijn te verwarmen werkt de behandeling beter.

Lees verder over hyperthermie bij blaaskanker.

Perfusie-hyperthermie bij een tumor in een arm of been

Perfusie-hyperthermie kan een behandeling zijn bij een melanoom of een wekedelensarcoom in een arm of been. Je kunt deze behandeling alleen krijgen als je geen uitzaaiingen hebt op andere plekken in je lichaam. 

Andere namen voor perfusie-hyperthermie zijn ledemaat-perfusie, regionaal geïsoleerde perfusie of regionale perfusie.

De behandeling werkt zo: je krijgt chemotherapie in de arm of het been waar de kanker zit. De arts sluit de bloedcirculatie naar de rest van je lichaam af. Zo komt de chemotherapie niet in de rest van je lichaam. Daardoor kun je een veel hogere dosis chemotherapie in je arm of been krijgen. 

Lees meer over de perfusiebehandeling bij een melanoom.
Lees meer over de perfusiebehandeling bij een wekedelensarcoom.

Voorbeeld perfusiebehandeling been

Colofon

Met medewerking van:

Foto Hans Crezee

Dr. Hans Crezee

Onderzoeker, Amsterdam UMC (locatie AMC)

LinkedIn

Foto Willemijn Kolff

Drs. Willemijn Kolff

Radiotherapeut, Amsterdam UMC (locatie AMC)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: maart 2024