Opnieuw kanker door bestraling

Opslaan

Door bestraling heb je op de lange termijn een iets groter risico op een nieuwe, andere soort kanker. De kans hierop is klein: van alle patiënten die bestraald zijn, krijgt minder dan 1% een tweede keer kanker. Dat gebeurt meestal pas na zo’n 5 tot 30 jaar na de behandeling.

Vaak is de nieuwe tumor een vorm van huidkanker of een wekedelentumor.

Twee derde van alle mensen met kanker is ouder dan 65 jaar. De meeste van hen hebben daarom bijna geen risico op een tweede keer kanker. De voordelen van bestraling tellen dan veel zwaarder dan het kleine risico op de lange termijn.

Bij kinderen en jongvolwassenen is het risico op een tweede tumor wel iets groter, maar nog steeds klein. Het is wel een factor die meegewogen kan worden in de keuze voor een behandeling. Het behandelteam kan ook een andere behandeling dan bestraling voorstellen. Die behandeling moet dan wel even goede resultaten geven.
 

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: februari 2018

Dit artikel is geschreven door KWF Kankerbestrijding.

Met medewerking van

Prof. dr. Luca Incrocci, radiotherapeut-oncoloog en seksuoloog, Erasmus MC Rotterdam, Dr. Irene Lips, radiotherapeut-oncoloog, LUMC Leiden, Drs. Saskia van de Ven, radiotherapeut-oncoloog in opleiding, UMC Utrecht