Soorten straling

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Bestraling doodt kankercellen. Dat kan met verschillende soorten straling. Welk soort straling geschikt is, hangt af van de soort kanker en de plek van de tumor.

Het behandelteam bepaalt welk soort straling je krijgt. Je kunt aan je arts vragen welke soort jij krijgt. De meest gebruikte soorten straling zijn:

Hoge-energiestraling (fotonenstraling)

Hoge-energiestraling kan overal in het lichaam tumoren bestralen. Deze soort straling dringt eerst een eindje door de huid en geeft dan pas energie af. 

Vaak wordt deze bestraling gegeven vanuit verschillende kanten, waarbij de kop van het bestralingstoestel om je heen draait. Doordat de bestraling vanuit veel verschillende richtingen komt, is er minder kans op huidklachten of schade aan je huid.

Goed om te weten: Bij een oppervlakkig liggende tumor  (bijvoorbeeld een borsttumor), is de kans op huidklachten door hoge-energiestraling groter. Dan krijgt namelijk ook de huid de volledige dosis straling.

Elektronenstraling

Elektronenstraling wordt gebruikt voor de behandeling van huidtumoren en heel oppervlakkige tumoren. Dat zijn tumoren die niet dieper in het lichaam zitten.

Elektronenstraling geeft het grootste deel van de energie in de eerste paar centimeters af. Hierdoor kun je last van je huid krijgen. Het gebied daaronder krijgt dan heel weinig straling.

Lage-energiestraling

Lage-energiestraling geeft de energie snel af en wordt ook gebruikt voor de behandeling van huidkanker. Hierbij is de kans groot dat je huidklachten krijgt. Lees meer over huidklachten door bestraling.

Protonenstraling

Protonenstraling kan dieper in het lichaam doordringen, maar geeft bijna alle energie op een bepaalde diepte af. Hierdoor is de hoeveelheid straling in het gezonde weefsel achter de tumor minder. Lees meer over protonentherapie.

Gammastraling

Soms gebeurt de behandeling van kanker met gammastraling. Een voorbeeld is inwendige bestraling bij baarmoederhalskanker. Een ander voorbeeld is de Gamma Knife. Dit bestralingstoestel kan tumoren en andere kleine hersenafwijkingen vanuit verschillende hoeken heel precies bestralen.

Colofon

Met medewerking van:

Illustratie mensen

Mensen die bestraling hebben gehad

illustratie-arts-vrouw

Prof. dr. Carien Creutzberg

Radiotherapeut, LUMC

Foto Luca Incrocci

Prof. dr. Luca Incrocci

Radiotherapeut-oncoloog en seksuoloog, Erasmus MC

Linkedin

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: februari 2022