Wat is de ziekte van Waldenström?

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

De ziekte van Waldenström is kanker van de witte bloedcellen. Meestal zit de ziekte in het beenmerg. De ziekte ontwikkelt zich langzaam. Met medicijnen kun je soms jarenlang leven met Waldenström.

Bij de ziekte van Waldenström gaat er iets mis met de ontwikkeling van witte bloedcellen in het beenmerg. De cellen worden kwaadaardig: ze lijken niet meer op gezonde cellen en ze delen ongeremd. We noemen kwaadaardige cellen ook kankercellen.

De kankercellen vormen samen een gezwel in het beenmerg: een lymfoom. Lymfoom is een ander woord voor lymfeklierkanker. Omdat deze kankercellen de stof IgM M-proteïne maken, hebben mensen met de ziekte van Waldenström veel IgM (immunoglobuline M) in het bloed.  

Lees op deze pagina over:

Vooruitzichten bij de ziekte van Waldenström

Veel mensen die net te horen hebben gekregen dat ze kanker hebben willen iets weten over hun vooruitzichten. Wat staat er te gebeuren en hoe lang heb ik nog te leven?

Je kunt niet genezen van de ziekte van Waldenström. Wel kun je door de behandeling vaak lang geen last hebben van de ziekte. Ook kun je als de ziekte terugkomt opnieuw behandeld worden. Dat kan vaak meerdere keren. Wil je weten waar je aan toe bent? Vraag het aan je hematoloog. Die kan misschien meer vertellen.

Symptomen van ziekte van Waldenström

De ziekte van Waldenström kan veel verschillende klachten geven, zoals vermoeidheid of bloedarmoede. Niet iedereen heeft evenveel last van de klachten. Soms zijn er helemaal geen symptomen.

Lees verder over de symptomen bij de ziekte van Waldenström.

Oorzaken en risicofactoren van de ziekte van Waldenström

Het is niet bekend waardoor de ziekte van Waldenström precies ontstaat. Er zijn geen risicofactoren bekend waardoor je kans op de ziekte groter is.

Lees verder over oorzaken en risicofactoren van de ziekte van Waldenström.

Onderzoeken bij de ziekte van Waldenström

Voordat duidelijk is dat je de ziekte van Waldenström hebt, heb je al een aantal onderzoeken achter de rug. Belangrijke onderzoeken zijn: lichamelijk onderzoek, bloedonderzoek en een beenmergpunctie.

Lees verder over onderzoeken bij de ziekte van Waldenström.

Behandeling van de ziekte van Waldenström

Je kunt niet genezen van de ziekte van Waldenström, de meeste mensen krijgen medicijnen om de ziekte te onderdrukken. Welke medicijnen je precies krijgt, bespreek je samen met je hematoloog.

Lees verder over behandelingen bij de ziekte van Waldenström.

Gevolgen van de ziekte van Waldenström

Door de ziekte van Waldenström of de behandeling kun je last krijgen van bijvoorbeeld vermoeidheid of neuropathie.

Lees verder over de gevolgen van de ziekte van Waldenström.

Colofon

Met medewerking van:

Logo Hematon

Hematon

Patiëntenorganisatie

Website

Illustratie mensen

Mensen die de ziekte van Waldenström hebben

logo nvvh

Nederlandse Vereniging voor Hematologie (NVvH)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juni 2023