Informatie over B-lymfocyten en IgM

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Bij de ziekte van Waldenström gaat er iets mis bij de ontwikkeling van B-lymfocyten (B-cellen) die plasmacellen worden. Uiteindelijk komt er een eiwit, IgM M-proteïne in het bloed. Lees hier hoe het precies zit.

B-lymfocyten zijn witte bloedcellen die vooral antistoffen aanmaken. Komt er een virus of bacterie in je lichaam? Dan gebruikt je lichaam de antistoffen om die aan te vallen en op te ruimen. Antistoffen heten ook wel antilichamen of immunoglobulinen (Ig).

Lees op deze pagina over:

B-lymfocyten en Waldenström

De B-lymfocyten worden gemaakt in het beenmerg. Ze ontwikkelen zich verder tot allerlei soorten B-lymfocyten en plasmacellen.

Bij de ziekte van Waldenström gaat er iets mis in je beenmerg waardoor er heel veel B-lymfocyten en plasmacellen komen. Ze klonteren en vormen samen een lymfoom. Lymfoom betekent lymfeklierkanker. Bij Waldenström gaat het om lymfeklierkanker in het beenmerg. Soms kan het ook in de lymfeklieren zitten.

IgM bij Waldenström

De ziekte van Waldenström ontstaat in een bepaald soort B-lymfocyten. Deze B-lymfocyten worden plasmacellen. Daarom heet het ook wel lymfoplasmacytair lymfoom.

Deze lymfoplasmacellen maken een afwijkend eiwit: M-proteïne van het type IgM. Daarom hebben mensen met de ziekte van Waldenström vaak veel van dit eiwit in het bloed. IgM is een groot eiwit en als het IgM-gehalte heel hoog wordt kan het bloed stroperig worden. Hierdoor kun je klachten krijgen.

IgM is de afkorting van immunoglobuline M. IgM is een bepaald type M-proteïne of monoklonaal eiwit.

MGUS en IgM

Je kunt ook IgM M-proteïne in het bloed hebben, zonder dat je de ziekte van Waldenström hebt. Bij de aandoeningen IgM MGUS kan er ook meer M-proteïne in het bloed zijn dan normaal, maar heb je geen kanker. Soms kan MGUS wel veranderen in de ziekte van Waldenström, het is een soort voorloper van de ziekte. MGUS komt veel vaker voor dan Waldenström.

Lees verder over MGUS en de controles die je dan krijgt op hematon.nl.

Lymfeklieren, milt en lever

De kankercellen bij de ziekte van Waldenström zitten meestal alleen in het beenmerg. Daar groeien ze uit tot een lymfoom.

Maar ze kunnen ook voorkomen in de lymfeklieren, de milt en de lever. Ook daar kunnen ze uitgroeien tot een lymfoom. Dit komt bij Waldenström veel minder vaak voor dan een lymfoom in het beenmerg.

Lees meer over bloed en bloedcellen op sanquin.nl.

Colofon

Met medewerking van:

Logo Hematon

Hematon

Patiëntenorganisatie

Website

Illustratie mensen

Mensen die de ziekte van Waldenström hebben

logo nvvh

Nederlandse Vereniging voor Hematologie (NVvH)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juni 2023