Goedaardige en borderline wekedelentumoren

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

De informatie op kanker.nl gaat over wekedelensarcomen, dat zijn kwaadaardige tumoren in de weke delen.

Er zijn ook goedaardige wekedelentumoren. Ze heten dan geen wekedelensarcomen. Voorbeelden van goedaardige wekedelentumoren zijn lipomen en fibromen. Een lipoom is een goedaardige tumor in vetweefsel en fibromen zijn kleine gezwelletjes op de huid. Lees de informatie over lipoom op thuisarts.nl. Meer informatie over fibromen vind je op huidarts.com

Soms kan de huisarts inschatten of een wekedelentumor goedaardig of kwaadaardig is. Maar vaak is er extra onderzoek in een gespecialiseerd ziekenhuis nodig. Lees over de onderzoeken bij wekedelentumoren.

Goedaardige en kwaadaardige wekedelentumoren: wat is het verschil?

Goedaardige wekedelentumoren kunnen niet doorgroeien in andere weefsels. Ook kunnen goedaardige wekedelentumoren niet uitzaaien. Wekedelensarcomen kunnen dit wel.

Bij een goedaardige wekedelentumor is meestal geen behandeling nodig. Als je last hebt van de wekedelentumor, kun je met de chirurg bespreken of de tumor verwijderd kan worden. 

Borderline wekedelentumoren

Sommige wekedelentumoren zitten tussen goedaardige en kwaadaardige tumoren in: dit zijn borderlinetumoren. ‘Borderline’ betekent grens.

Een borderlinetumor kan op een agressieve manier groeien, maar zaait meestal niet uit. Voorbeelden van borderlinetumoren in de weke delen zijn desmoïd en reusceltumor.

Omdat een borderlinetumor agressief kan groeien, is vaak wel een behandeling nodig. Welke behandeling het best is, staat in het behandelplan dat je arts met je bespreekt. Het behandelplan wordt gemaakt door een multidisciplinair team in een expertisecentrum. Bekijk de informatie over het behandelplan bij wekedelentumoren.

Colofon

Met medewerking van:

logo-dutch-sarcoma-group

Dutch Sarcoma Group

Logo-Patiëntenplatform-Sarcomen

Patiëntenplatform Sarcomen

Patiëntenorganisatie

Website

foto-petra-veldman-goossen

Petra Veldman-Goossen, MANP

Verpleegkundig specialist bot- en wekedelentumoren, Radboudumc

Linkedin

Foto Hans Gelderblom

Prof. dr. Hans Gelderblom

Internist-oncoloog, LUMC

LinkedIn

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: maart 2021