Laserbehandeling bij urineleiderkanker

Opslaan

Sommige tumoren in het nierbekken en de urineleider kunnen met een laser worden behandeld om de kankercellen te vernietigen. De nier, het nierbekken, de urineleider en de blaas worden dan gespaard.

Wanneer is een laserbehandeling mogelijk?

Deze manier van opereren is mogelijk als de tumor klein genoeg is om met de uretero-renoscoop weg te laseren of als de tumor een lage kwaadaardigheidsgraad heeft. 

Hoe gaat de behandeling?

Bij deze ingreep gebruikt de arts een dun hol buisje waaraan een kleine camera zit met sterk vergrotende lenzen. Hij brengt dit buisje via de plasbuis en de blaas tot in de urineleiders en het nierbekken.

Via het buisje brengt hij een glasvezeldraad in. Deze richt hij op de plek waar de tumor aan de wand van het nierbekken vast zit. Zo kan hij de tumor verwijderen.

Soms is het lastig tijdens de ingreep een bloedinkje te stelpen. Daardoor heeft de arts minder goed zicht tijdens de operatie. De operatie wordt dan afgebroken en een andere keer voortgezet. 

Blaasspoeling na de operatie

Na de operatie krijg je soms een spoeling van de blaas met het medicijn mitomycine. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat een blaasspoeling met mitomycine de kans op het krijgen van blaaskanker verlaagt.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: mei 2017

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.

Met medewerking van

Dr. Bex, A. (uroloog), Drs. Busstra, M.B. (uroloog), Prof. dr. Witjes, J.A. (uroloog)