Urachuskanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Urachuskanker is kanker van de urachus. Deze vorm van kanker komt heel weinig voor. 

In Nederland kregen in 2023 11 mensen de diagnose urachuskanker. Meestal zijn dit jongvolwassenen.

Wat is de urachus?

De urachus is een kanaal dat ontstaat in de periode dat het embryo in de baarmoeder verblijft. Dit kanaal verbindt bij het embryo de navel en de blaas. Normaal gesproken verdwijnt de urachus na de geboorte.

Urachuskanker kan in heel de urachus voorkomen, maar komt het meest voor bij de navel en de koepel van de blaas.

Soorten urachuskanker

Urachuskanker ontstaat meestal vanuit een urachuscyste. Een cyste is een holte gevuld met vocht.

Vaak gaat het bij urachuskanker om adenocarcinomen. Dit zijn tumoren die ontstaan vanuit de kliercellen. Maar ook sarcomen, kleincellige carcinomen, urotheelcarcinomen en mengvormen kunnen voorkomen.

Symptomen van urachuskanker

Urachuskanker geeft in het begin meestal geen klachten. Daarom wordt de ziekte meestal pas in een laat stadium ontdekt.

Het meest voorkomende symptoom bij urachuskanker is bloed in de urine. 

Andere symptomen die kunnen voorkomen zijn:

  • buikpijn
  • een voelbare zwelling in de buik
  • slijm en/of bacteriën in de urine

Wordt de tumor groter, dan is deze door de buikwand heen te voelen als een omvangrijke, onbeweegbare zwelling onder de navel. Meestal is deze zwelling pijnlijk.

Zijn de kankercellen uitgezaaid naar aangrenzende weefsels, dan verandert de vorm van de navel. Er kan een verkleuring, zwelling of een rode dikke rand zichtbaar zijn. Meestal lekt er dan vocht uit de navel.

Onderzoek en diagnose bij urachuskanker

Urachuskanker wordt vaak pas in een laat stadium ontdekt, omdat deze vorm van kanker pas laat klachten geeft en erg zeldzaam is. Bij bloedverlies in de urine wordt in eerste instantie vaak aan blaaskanker gedacht.

Urachuskanker kan ontdekt worden wanneer er een echografie, CT-scan of cystoscopie wordt gemaakt vanwege plasklachten of bloedverlies in de urine. De diagnose kan worden bevestigd na weefselonderzoek. Het wegnemen van een stukje weefsel voor onderzoek heet een biopsie.

Meer informatie over onderzoeken bij kanker.

Behandeling bij urachuskanker

Is vastgesteld dat je urachuskanker hebt, dan zal de arts een operatie voorstellen. 

  • Beperkt de tumor zich tot de urachus, dan verwijdert de uroloog de blaaskoepel en de hele urachus inclusief de navel. 
  • Is de tumor doorgegroeid in aangrenzende organen in de buikholte, dan bekijkt de arts of de tumor met aangetaste organen kan worden verwijderd. Zo ja, dan wordt aansluitend de buikholte gespoeld met verwarmde chemotherapie. Dit is de zogenaamde HIPEC procedure.

Afhankelijk van het stadium van je ziekte krijg je na de operatie eventueel nog chemotherapie. Dit is een behandeling met cytostatica. Doel is eventueel achtergebleven kankercellen na de operatie te vernietigen en heel kleine, onzichtbare uitzaaiingen (micrometastasen) te vernietigen.

Lees verder over chemotherapie.

Omdat urachuskanker zeldzaam is en omdat een eventuele HIPEC-procedure niet in elk ziekenhuis kan worden gegeven, is het raadzaam de kanker te laten behandelen in een ziekenhuis dat ervaring heeft met de urachuskanker.

Prognose

Patiënten bij wie de urachuskanker vroeg ontdekt wordt, hebben na behandeling goede vooruitzichten op genezing. De prognose is minder gunstig voor patiënten die de diagnose krijgen als de ziekte al in een verder gevorderd stadium is.

Colofon

Met medewerking van:

Uroloog dr. Oscar R. Brouwer

Dr. Oscar R. Brouwer

Uroloog, Antoni van Leeuwenhoek

LinkedIn

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: september 2019