Papillaire schildklierkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

De meeste mensen met schildklierkanker (ongeveer 75%) hebben papillaire schildklierkanker. Bij deze soort schildklierkanker ontstaat de kanker in cellen die schildklierhormoon maken. Deze cellen heten de follikelcellen.

Papillaire schildklierkanker groeit meestal langzaam. Er wordt over deze soort ook wel gezegd dat het ‘goed gedifferentieerd’ is. Goed gedifferentieerd betekent dat de kankercellen nog op gezonde cellen lijken. Meestal groeit een goed gedifferentieerde tumor langzaam en is de kans op uitzaaiingen op afstand niet groot. Met ‘op afstand’ worden uitzaaiingen bedoeld die verder in het lichaam zitten dan de lymfeklieren in de hals.

Bij papillaire schildklierkanker komen uitzaaiingen op afstand heel weinig voor. Wel zijn er regelmatig uitzaaiingen in de lymfeklieren. Die kunnen meestal goed behandeld worden. 

Behandeling van papillaire schildklierkanker

Mensen met papillaire schildklierkanker krijgen meestal een operatie waarbij de schildklier verwijderd wordt. Meestal volgt daarna een nabehandeling met radioactief jodium om mogelijk achtergebleven kankercellen te vernietigen. Bij kleine tumoren verwijdert de arts de helft van de schildklier. Er volgt dan geen nabehandeling met radioactief jodium.

Vooruitzichten bij papillaire schildklierkanker

Hoe bedreigend de papillaire schildklierkanker is, hangt af van hoe ver de kanker is uitgebreid. Bijvoorbeeld of de tumor verder in de schildklier of in de bloedvaten is gegroeid. De uitgebreidheid van de kanker heet ook wel het stadium van de kanker. 

De overlevingskansen zijn het grootst als de tumor niet in andere organen is gegroeid en er geen uitzaaiingen op afstand zijn. Dan is 10 jaar na de diagnose meer dan 95% van de mensen nog in leven. 

De tumor kan wel terugkomen. Dat gebeurt bij ongeveer 15 - 35% van de mensen. Meestal is dat in de lymfeklieren in de hals en is een operatie mogelijk. Je komt daarom regelmatig terug in het ziekenhuis voor controles. Lees meer over deze controles.

Lees verder over:
•    Operatie bij schildklierkanker
•    Behandeling met radioactief jodium

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-man

Dr. Bart de Keizer

Nucleair geneeskundige, UMC Utrecht

Foto Dennis Vriens

Dr. Dennis Vriens

Nucleair geneeskundige, LUMC

LinkedIn

illustratie-arts-vrouw

Dr. Romana Netea-Maier

Endocrinoloog, Radboudumc

Illustratie mensen

Mensen die schildklierkanker hebben (gehad)

Patiëntenplatform zeldzame kankers

Patiëntenplatform Zeldzame Kankers

illustratie-arts-vrouw

Prof. dr. Thera Links

Endocrinoloog, UMCG

Logo SON

Schildklier Organisatie Nederland

Patiëntenorganisatie
Website

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: januari 2020