Rutheniumbestraling bij oogkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Rutheniumbestraling kan een behandeling zijn bij een klein uveamelanoom (oogmelanoom) dat niet vlakbij de oogzenuw ligt.

Wat is rutheniumbestraling?

Ruthenium is een radioactieve stof die straling afgeeft. Het is een vorm van uitwendige bestraling, ook wel brachytherapie genoemd.

Hoe gaat rutheniumbestraling?

De oogarts plaatst een schildje ruthenium op de buitenkant van het oog. Dit schildje geeft straling af op de plek waar het melanoom zit. Het schildje is ongeveer even groot als een munt. Het plaatsen van het schildje gebeurt meestal onder volledige narcose. Soms kan het met plaatselijke verdoving.

Het schildje blijft 3 tot 10 dagen zitten. Hoelang hangt af van de hoeveelheid straling die nodig is. Daarna verwijdert de arts het schildje onder plaatselijke verdoving.

Tijdens de hele behandeling verblijf je in het ziekenhuis. Als het schildje weg is, kun je naar huis.

In de maanden na de behandeling krimpt de tumor. Soms reageert de tumor niet op de rutheniumstraling. Dan kun je soms opnieuw een behandeling krijgen.

Bijwerkingen van rutheniumbestraling

Rutheniumbestraling kan schade veroorzaken aan het netvlies of de oogzenuw van het oog. Hierdoor kun je problemen krijgen met zien: je kunt minder goed zien, of je kunt helemaal niet meer zien. (Dit hangt af van de plaats van de tumor.)

De beschadigingen kunnen meteen optreden of na enkele maanden of jaren.

Soms kan de schade met succes behandeld worden met een laserbehandeling of met medicijnen. Je kunt daarna weer beter zien.

Colofon

Met medewerking van:

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: januari 2020