Controle en nazorg bij oogkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Tijdens of na de behandeling kom je regelmatig op controle. De arts beoordeelt tijdens de controles hoe de tumor reageert op de behandeling. De controles zijn ook nodig om eventuele vroege of late bijwerkingen op te sporen.

Heb je een vorm van oogkanker die snel groeit, dan krijg je vaak ook nog een echografie, CT-scan of MRI-scan. Dit onderzoek wordt gedaan om vroegtijdig uitzaaiingen op te sporen.

De arts bespreekt met je hoe vaak je op controle komt.

Nazorg

Tijdens de controles is er ook aandacht voor de kwaliteit van leven. Bijvoorbeeld of je last hebt van bijwerkingen, of je je zorgen maakt of last hebt van psychische klachten.

Soms kan het goed zijn om begeleid te worden door bijvoorbeeld een fysiotherapeut of een psycholoog. Er zijn vragenlijsten die je helpen om in te schatten wat je nodig hebt. Deze vragenlijsten kan de arts of verpleegkundige met je doornemen. Voorbeelden van deze vragenlijsten zijn de Lastmeter of Oncokompas.

Lastmeter

De Lastmeter is een vragenlijst die je invult en vervolgens met de arts of verpleegkundige bespreekt. Uit de antwoorden op de vragen wordt duidelijk van welke problemen of zorgen je op dat moment last hebt. En of je behoefte hebt aan extra ondersteuning. Je vult de Lastmeter bij voorkeur in op verschillende momenten in zorgproces.

OncoKompas2.0

Met OncoKompas2.0 kun je zelf de kwaliteit van leven in kaart brengen. Hiervoor beantwoord je vragen over lichamelijk, geestelijk en sociaal functioneren, je leefstijl en zingeving. Zo nodig krijg je het advies professionele hulp te zoeken. Je kunt alleen via de arts of verpleegkundige toegang krijgen tot Oncokompas2.0.

Colofon

Met medewerking van:

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: januari 2020