Protonenbestraling bij oogkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Protonenbestraling kan een behandeling zijn bij oogmelanoom (uveamelanoom).

Wat is protonenbestraling?

Protonentherapie of protonenbestraling is een vorm van uitwendige bestraling. De arts gebruikt hiervoor een speciaal soort straling met protonen. 

Hoe gaat protonenbestraling?

Protonentherapie geeft bijna alle straling op een bepaalde diepte af. Voorbij die diepte komt bijna geen straling meer en vóór die diepte zo weinig mogelijk.

De straling komt dus heel precies op 1 plek, waardoor de arts een hoge dosis straling kan geven. Het gezonde weefsel eromheen wordt zoveel mogelijk gespaard.

Voorbereidende operatie

Als voorbereiding op de bestraling plaatst de chirurg tijdens een operatie tantalumclips op je oog. Deze markers zijn nodig om het oogmelanoom heel precies te kunnen bestralen. Dit gebeurt in dagbehandeling.

Bijwerkingen van protonenbestraling

Protonenbestraling van het oog kan bijwerkingen geven. Deze bijwerkingen komen het meest voor:

  • Litteken. Soms is het niet te voorkomen dat het ooglid ook straling opvangt, bijvoorbeeld wanneer een tumor erg groot is. De straling gaat dan door (een deel van) het ooglid en veroorzaakt daar een verbranding. Hierdoor blijft een litteken achter. 
  • Meestal vallen ook de oogwimpers uit.
  • Droog oog 
  • Minder goed zien, of helemaal niet meer kunnen zien. (Dit hangt af van de plaats van de tumor.)

Behandelcentrum 

Voor protonenbestraling van een oogmelanoom kun je terecht bij het Holland Protonen Therapie Centrum (Holland PTC) in Delft. De radiotherapeut zal je samen met je oogarts uit Rotterdam of Leiden doorverwijzen, nadat zij je onderzocht hebben.

Colofon

Met medewerking van:

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: januari 2020