Behandeling van non-hodgkin

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Er zijn verschillende behandelingen voor non-hodgkin. Samen met je hematoloog bespreek je hoe jouw behandeling eruit ziet.

De behandeling verschilt per soort non-hodgkinlymfoom. Weet je of je een agressief of indolent non-hodgkinlymfoom hebt? Lees welke behandelingen er zijn per soort non-hodgkin.

Of lees op deze pagina over de behandelingen:

En over:

Chemotherapie of chemo-immunotherapie

De meeste mensen met non-hodgkin krijgen chemotherapie. Je krijgt meestal chemotherapie én immunotherapie. De behandeling heet dan chemo-immunotherapie. Een bekend voorbeeld van immunotherapie is rituximab.

Lees verder over chemo-immunotherapie bij non-hodgkin.

Immunotherapie

Immunotherapie zorgt ervoor dat je immuunsysteem de kankercellen beter kunnen herkennen. Bekende voorbeelden zijn rituximab en de CAR-T-celtherapie.

Lees verder over immunotherapie bij non-hodgkin.

Bestraling

Soms krijg je bestraling, bijvoorbeeld na chemo-immunotherapie. Je kunt bestraling ook als losse behandeling krijgen als de kanker niet uitgebreid is (stadium 1 of stadium 2).

Lees verder over bestraling bij non-hodgkin.

Stamceltransplantatie

Bij een stamceltransplantatie krijg je stamcellen via een bloedvat in je lichaam. Dat kunnen stamcellen zijn van jezelf of van een donor.

Lees verder over stamceltransplantatie bij non-hodgkin.

CAR-T-celtherapie

Als geen enkele behandeling werkt of meer werkt, kom je soms in aanmerking voor de CAR-T-celtherapie. Bij deze behandeling worden je eigen immuuncellen in het laboratorium bewerkt zodat ze kankercellen goed kunnen herkennen. Dan worden ze weer teruggeplaatst om de kanker te stoppen.

Lees verder over CAR-T-celtherapie bij non-hodgkin.

Onderzoek naar nieuwe behandelingen bij non-hodgkin (HOVON-studies)

Soms wordt er onderzoek gedaan naar nieuwe behandelingen van non-hodgkin. Dat gebeurt in studieverband en heet een trial. Artsen onderzoeken dan een nieuw medicijn of een nieuwe behandeling. Als er een trial is waar je voor in aanmerking komt, bespreekt je hematoloog dat met je. Hij of zij legt ook uit wat dit voor je betekent. Je kunt ook zelf navragen of opzoeken of er een trial is waar je misschien aan mee kunt doen.

Bekijk de trials voor non-hodgkin.

Voor non-hodgkin en andere hematologische ziekten heten deze trials vaak HOVON-studies. Dat betekent dat de onderzoeken binnen een samenwerkingsverband, de HOVON, gebeuren.

Als je twijfelt over een behandeling

Een behandeling is niet verplicht. Je hebt altijd de keuze om niet te starten met een behandeling. Je kunt ook stoppen met een behandeling. Twijfel je over een (verdere) behandeling? Praat erover met je arts of verpleegkundige. Lees meer over als je twijfelt over een behandeling.

Je keuzes en rechten als patiënt

Als kankerpatiënt heb je een aantal keuzes. Ook heb je een aantal rechten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen in welk ziekenhuis je onderzocht en behandeld wilt worden en je mag een second opinion aanvragen.

Lees meer over de keuzes en rechten die je hebt als kankerpatiënt.

Kinderwens en de behandeling van non-hodgkin

De behandeling van non-hodgkin kan gevolgen hebben voor het krijgen van kinderen in de toekomst. Heb je een kinderwens? Dan is het belangrijk om dit voor de start van de behandeling met je arts te bespreken.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Sanne Tonino

Dr. Sanne Tonino

Hematoloog, Amsterdam UMC (locatie AMC)

Foto Hein Visser

Drs. Hein Visser

Hematoloog, Noordwest Ziekenhuisgroep

LinkedIn

Logo Hematon

Hematon

Patiëntenorganisatie

Website

ervaringsdeskundigen-mensen

Mensen die kanker hebben (gehad)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: oktober 2023