Cryo-ablatie bij nierkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Zit de tumor op een plaats waar de chirurg deze moeilijk weg kan halen? Of heb je gezondheidsproblemen waardoor je geen operatie kunt ondergaan? Dan kan de arts je voorstellen de tumor te vernietigen door bevriezing. De tumor mag dan niet groter zijn dan 4 cm. Deze behandeling heet cryo-ablatie. 

Hoe gaat een behandeling met cryo-ablatie?

Bij cryo-ablatie maakt de arts gebruik van dunne naalden. Hij of zij brengt die naalden in de tumor. Door de naalden stroomt gas. Dat maakt de naalden heel koud, zodat de tumor bevriest. Op deze manier gaan kankercellen dood. Het lichaam ruimt zelf de afgestorven cellen op. 

Het bevriezen duurt ongeveer 2 keer 10 minuten per tumor.

Soms is voor de behandeling nog niet duidelijk of de tumor kwaadaardig is. Dan neemt de arts tijdens de behandeling eerst een stukje weefsel (biopt) uit de tumor. De patholoog onderzoekt het weefsel om vast te stellen of de tumor goedaardig of kwaadaardig is.

Controle na de behandeling

Enkele weken na de behandeling kom je voor een eerste controle op de polikliniek. Als er een biopt is afgenomen, dan hoor je hiervan de uitslag. Aan de hand hiervan bespreek je met de arts hoe de verdere controles zullen plaatsvinden.

Bij een kwaadaardige tumor bestaan de controles meestal uit een MRI-scan of CT-scan om het effect van de behandeling in beeld te brengen.

Gevolgen van de behandeling

Mogelijke gevolgen van cryo-ablatie bij nierkanker zijn:

  • Na de behandeling kan een bloeding ontstaan rondom het behandelde gebied. Hiervoor is maar zelden behandeling nodig.
  • Ligt de tumor iets meer naar de binnenkant van de nier, dan zit er soms bloed bij de urine in de eerste dagen na de ingreep. Wanneer het bloeden langer duurt dan enkele dagen of klachten veroorzaakt, is behandeling nodig. 
  • Na de behandeling kun je koorts krijgen.
  • Soms ontstaat er een urineweginfectie. Dan schrijf de arts antibiotica voor. 
  • Soms ontstaat er een verslapping van de spieren van de buikwand aan de behandelde kant. Dit is meestal tijdelijk, maar het herstel duurt al snel een half jaar. 
  • Heel soms lekt er urine van de nier naar de buik toe. Hiervoor is behandeling nodig.

Waar kun je deze behandeling krijgen?

Cryo-ablatie is alleen mogelijk in een aantal gespecialiseerde centra in Nederland.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Jurgen Fütterer

Dr. Jurgen Fütterer

Radioloog, Radboudumc

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: oktober 2018