NET in de dunne darm

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Een NET kan in het maag- darmkanaal ontstaan, bijvoorbeeld in de dunne darm. NET is de afkorting voor neuro-endocriene tumor. Een NET in de dunne darm is een andere soort kanker dan dunnedarmkanker.

Symptomen van een neuro-endocriene tumor (NET) in de dunne darm

Meestal geeft de tumor in het begin weinig klachten. Als een NET in de dunne darm wel klachten geeft, kunnen dat verschillende dingen zijn zoals opvliegers (flushes), klachten van de maag of darmen, buikpijn, duizeligheid, en/of hartkloppingen. 

Ga naar de huisarts bij onverklaarbare klachten die langer dan enkele weken aanhouden. De huisarts zal onderzoek doen en je mogelijk doorsturen naar het ziekenhuis.

Onderzoeken bij een neuro-endocriene tumor (NET) in de dunne darm

Je kunt in het ziekenhuis een aantal onderzoeken krijgen. De onderzoeken zijn bedoeld om de oorzaak van de klachten te vinden en om te bepalen wat een goede behandeling is. Lees welke onderzoeken er zijn voor NET

Behandelingen bij een neuro-endocriene tumor (NET) in de dunne darm

Wanneer de uitslagen van de onderzoeken bekend zijn, zal de arts een voorstel doen voor een behandeling. Elke NET is verschillend en het ligt aan de eigenschappen van de tumor welke behandeling het meest geschikt is. 

Om je voor te bereiden op het gesprek met de arts kun je tips voor het gesprek met de arts op de website van de NET-groep vinden.

Het is ook mogelijk om af te zien van een behandeling.

Hormoontherapie
Er zijn medicijnen die de klachten door een teveel aan hormonen kunnen verlichten en de groei van NET kunnen remmen. Dit zijn bijvoorbeeld octreotide of lanreotide. De medicijnen remmen de aanmaak van de hormonen en proberen zo de klachten tegen te gaan. Je krijgt deze medicijnen meestal 1 keer per maand via een injectie.  

Operatie
Als het kan, zal de arts proberen de tumor te verwijderen. Dit kan soms op meerdere manieren. De arts zal vertellen hoe de operatie eruit zal zien. Wanneer de tumor helemaal verwijderd kan worden, is het mogelijk om te genezen. Een operatie kan ook nodig zijn als de NET veel klachten geeft of juist om te voorkomen dat er klachten zullen ontstaan. 

Operatie van uitzaaiingen in de lever
Soms haalt de arts bij uitzaaiingen in de lever een stuk van de lever weg tijdens een operatie. Dit kan niet altijd. De uitzaaiingen moeten op een plek zitten waar ze weggehaald kunnen worden door de chirurg, de uitzaaiingen mogen niet te groot zijn en na de operatie moet voldoende lever overblijven.  

Radiofrequente ablatie (RFA) of microwave ablatie (MWA)
Een andere manier om uitzaaiingen in de lever te behandelen is radiofrequente ablatie of microwave ablatie. Bij deze behandeling wordt een naald in de uitzaaiingen gebracht. Via de naald komt warmte in de uitzaaiingen en door de hitte gaan de uitzaaiingen kapot. Lees verder over RFA/MWA op kanker.nl

Behandeling met PRRT
Een behandeling met peptide receptor radiotherapie (PRRT) is meestal bedoeld om de kanker te remmen en de klachten te verminderen. PRRT is een behandeling met medicijnen die gelabeld zijn met radioactieve stoffen. Je krijgt de medicijnen via het infuus. Hoe de PRRT-behandeling precies gaat, staat vaak op de website van je ziekenhuis. 

Leverembolisatie
Kan de arts de uitzaaiingen in de lever niet met een operatie verwijderen? Dan is misschien leverembolisatie mogelijk. Bij deze behandeling spuit de arts ‘bolletjes’ in de bloedvaten. De bolletjes zorgen ervoor dat het bloedvat die naar de tumoren toegaat, dicht gaat zitten. Er kan geen bloed meer naar de tumor en hierdoor kan de tumor minder goed groeien. 

Ook kunnen de bolletjes radioactief zijn. De bolletjes kunnen zo straling van dichtbij afgeven aan de lever. Embolisatie met radioactieve bolletjes heet ook wel SIRT. Lees verder over leverembolisatie op kanker.nl.

Doelgerichte therapie 
Soms is doelgerichte therapie een behandeling bij NET. Het doel is de kanker te remmen. Er zijn verschillende soorten doelgerichte therapie. Je hoort van de arts welk medicijn het meest geschikt is. Sommige medicijnen worden nog onderzocht bij NET. Die medicijnen kun je alleen in onderzoeksverband krijgen. 

Colofon

Met medewerking van:

Illustratie mensen

Ervaringsdeskundigen met neuro-endocriene tumoren

Dr. Margot Tesselaar

Internist-oncoloog, Antoni van Leeuwenhoek

Prof. dr. Gerlof Valk

Internist-endocrinoloog, UMC Utrecht

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: februari 2020