Doelgerichte therapie bij MDS

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Lenalidomide bij MDS

Heb je de chromosoomafwijking MDSdel (5q), dan is een behandeling mogelijk met lenalidomide. Je krijgt dit middel als capsule en neemt het via de mond in.

Voor veel patiënten is dit middel een goede verbetering. De bloedarmoede verdwijnt. Bloedtransfusies zijn dan niet meer nodig. De ziekte gaat in remissie. Dat betekent dat er tijdelijk geen of minder ziekteverschijnselen zijn.

Bijwerkingen van lenalidomide bij MDS

Een behandeling met lenalidomide kan wel een ernstige trombopenie (tekort aan bloedplaatjes) en neutropenie (tekort aan witte bloedcellen) veroorzaken. Dan wordt de behandeling meestal stopgezet. Het aantal bloedcellen kan dan weer toenemen. 

Zodra er weer voldoende bloedcellen zijn, wordt de behandeling hervat. Meestal met een lagere dosis van het geneesmiddel. Meestal neemt het aantal bloedcellen niet af bij de lagere dosis.

Doelgerichte therapie

In deze video zie je hoe doelgerichte therapie werkt.

Hoe werkt doelgerichte therapie?

Doelgerichte therapie is een behandeling met medicijnen die heel gericht werken tegen sommige soorten kankercellen. Zo kan doelgerichte therapie kankercellen doden of de celdeling van kankercellen remmen. 

De medicijnen verspreiden zich via het bloed door je lichaam. Ze kunnen op bijna alle plaatsen kankercellen bereiken. Een ander woord voor doelgerichte therapie is targeted therapy. 

Colofon

Met medewerking van:

Corien Eeltink

Corien Eeltink

Verpleegkundig specialist, Amsterdam UMC (locatie VUmc)

illustratie-arts-man

Prof. dr. Arjan van de Loosdrecht

Hematoloog, Amsterdam UMC (locatie VUmc)

illustratie-arts-man

Prof. dr. Theo de Witte

Hematoloog, Radboudumc

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: augustus 2017