MRI-scan bij multipel myeloom

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

 Meestal krijg je een MRI-scan als de arts vermoedt dat er door multipel myeloom schade aan je zenuwen is ontstaan. Of wanneer je pijnklachten hebt waarvan de oorzaak onduidelijk is.

Op een MRI-scan zijn vaak veel beter haarden van plasmacellen in het beenmerg te zien dan op gewone röntgenfoto’s. Haarden zijn plekken waar veel kwaadaardige plasmacellen bij elkaar zitten. Op een MRI-scan zijn geen aantastingen van het bot te zien.

MRI-scan bij bloed- en lymfeklierkanker

Een MRI-scanner werkt met een magneetveld, radiogolven en een computer. De techniek maakt dwars- of lengtedoorsneden van je lichaam zichtbaar. 

Tijdens dit onderzoek lig je in een soort koker. Sommige mensen vinden dit benauwend. Sommige MRI-apparaten maken lawaai. Hiervoor krijg je oordopjes in. Je kunt soms ook naar je eigen muziek luisteren. Via de intercom blijf je altijd in contact met de arts. Hij is tijdens het onderzoek in een andere ruimte. Soms spuit de arts tijdens het onderzoek contrastvloeistof in via een bloedvat in je arm.

Een MRI-scanner werkt met een sterk magneetveld. Daarom mag je niet in de MRI-scanner als je een pacemaker hebt of als je metaalsplinters in je oog of elders in je lichaam hebt.

MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging.
 

MRI-scan

Deze video legt uit hoe een MRI-scan in zijn werk gaat.

Colofon

Met medewerking van:

Illustratie mensen

Mensen die multipel myeloom hebben (gehad)

illustratie-arts-vrouw

Dr. Monique Minnema

Hematoloog, UMC Utrecht

illustratie-arts-man

Dr. Reinier Raymakers

Hematoloog, UMC Utrecht

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: april 2017