Behandeling en bijwerkingen

Immunotherapie bij melanoom

Opslaan

Immunotherapie is mogelijk als de kanker zich verspreid heeft naar andere delen van het lichaam, dus bij uitzaaiingen.

Immunotherapie versterkt of verandert je eigen afweersysteem, zodat het de kankercellen beter kan doden. Immunotherapie heet ook wel immuuntherapie.

Patiënten met stadium 3

Heb je melanoom in stadium 3A (> 1 mm) en ben je fit genoeg voor behandeling, dan kun je na de operatie een aanvullende preventieve behandeling krijgen met pembrolizumab.

Heb je melanoom in stadium 3B of stadium 3C en ben je fit genoeg voor behandeling, dan kun je na de operatie een aanvullende preventieve behandeling krijgen met nivolumab of pembrolizumab. 

Deze medicijnen kunnen de kans op terugkeer van kanker kleiner maken

Patiënten met stadium 4

Heb je melanoom in stadium 4 en ben je fit genoeg voor behandeling? Dan kun je (onafhankelijk of er nog een operatie mogelijk is) 1 van de volgende medicijnen krijgen:

  • ipilimumab 
  • nivolumab 
  • pembrolizumab 
  • combinatie van ipilimumab met nivolumab

Deze medicijnen maken het afweersysteem extra actief. Dat doen ze door de rem die kankercellen op het afweersysteem hebben, op te heffen.

De behandeling heeft als doel om klachten te verminderen en het leven te verlengen.

Ben je geopereerd aan een stadium 4 melanoom en ziektevrij? Dan kun je aanvullende preventieve behandeling met nivolumab krijgen.

Behandeling in studieverband is soms ook een mogelijkheid.

Behandelcentra

Immunotherapie wordt in Nederland alleen gegeven in de 14 melanoomcentra. Deze therapie kan namelijk ernstige bijwerkingen geven. 

Behandeling met T-VEC (aangepast koortslipvirus)

Heeft u uitzaaiingen in of onder de huid of in de lymfeklieren, dan kunt u in aanmerking komen voor een behandeling met T-VEC. Dit kan alleen als de kanker niet te uitgebreid is (stadium IIIB/C, IVM1a). En als u geen uitzaaiingen heeft in bot, long, hersenen of andere organen.

Bij deze vorm van immunotherapie krijgt u meerdere injecties met het herpesvirus. Dat virus, bekend als veroorzaker van de koortslip, is zo aangepast dat het kankercellen doodt en het eigen afweersysteem stimuleert.

Uit onderzoek is gebleken dat T-VEC bij ongeveer 50-60% van de patiënten aanslaat. Gemiddeld blijft het aangepaste virus een half jaar werkzaam. Als de melanomen terugkomen kan de behandeling herhaald worden.

Voor patiënten die eerder een ledemaatperfusie hebben gehad, kan TVEC een optie zijn als het melanoom is teruggekomen. Ook kan TVEC een optie zijn als een ledemaatperfusie een te zware behandeling is.

De bijwerkingen van TVEC zijn roodheid rondom de uitzaaiingen en verkoudheidsverschijnselen. Het risico op besmetting met het herpesvirus is uiterst klein.

Voor de TVEC-behandeling is geen opname in het ziekenhuis nodig. De behandeling wordt gegeven in 4 ziekenhuizen: Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam, Erasmus MC in Rotterdam, Radboudumc in Nijmegen, UMCG in Groningen.

TVEC staat voor talimogene taherparepvec.

Hoe effectief is TIL bij melanoom?

In deze korte video vertelt prof. John Haanen over de resultaten van TIL-therapie bij melanoom.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: april 2019

Dit artikel is geschreven door KWF Kankerbestrijding, kanker.nl.

Met medewerking van

Tumor Focusgroep Melanoom