Informatie over de maag

Opslaan

Maag

1: slokdarm, 2: maagingang (cardia) met sluitspier, 3.bovenste deel 4: middelste deel, 5: onderste deel, 6: maaguitgang met sluitspier (pylorus), 7: begin van de dunne darm: de twaalfvingerige darm

De maag

Als je je eten doorslikt, gaat het door de slokdarm naar de maag. De maag is belangrijk voor het verteren van het eten. 

De maag zit links in de buik, vlak onder het middenrif.  Het is een rekbaar orgaan. Een lege maag is helemaal plat. Als je net gegeten hebt, is de maag ongeveer 30 centimeter lang. Hij ziet er dan uit als een omgekeerde peer, van boven breed en van onder smal. 

Maagingang

De maag begint aan het einde van de slokdarm. Er zit een sluitspier, een soort klepje, tussen de slokdarm en maag. De sluitspier voorkomt dat er maaginhoud of maagsappen terug in de slokdarm komen. 

Maaguitgang

De uitgang van de maag gaat over in het begin van de dunne darm. Dit deel heet het duodenum of de twaalfvingerige darm. Tussen de maaguitgang en het begin van de dunne darm zit de maagportier. Artsen noemen deze maaguitgang ook wel pylorus. Deze kringspier laat het voedsel in kleine porties door naar de twaalfvingerige darm. Ook zorgt deze spier ervoor dat het voedsel niet terugstroomt naar de maag.

De maagwand

De maagwand bestaat uit verschillende lagen. Van binnen naar buiten zijn dat:

  • Slijmvlieslaag: hierin zitten miljoenen kleine kliertjes die maagsap maken. In deze laag zitten kliercellen (adenocellen).
  • Bindweefsellaag: deze laag bestaat uit cellen en vezels. Daar lopen veel bloedvaten en zenuwen doorheen.
  • Spierlaag: de spieren zorgen voor het kneden, mixen, malen en voortbewegen van voedsel

Meestal begint maagkanker in de slijmvlieslaag. Van daaruit kan de kanker dieper de maagwand ingroeien.

De maag wordt bedekt door het buikvlies. Rond de maag zitten veel lymfeklieren. Aan de onderkant van de maag hangt een vetschort. Dit vetschort bedekt een groot deel van de darmen. In de buurt van de maag liggen veel andere organen, zoals de alvleesklier, de darmen en de milt.

Hoe werkt de maag?

Voedsel dat we doorslikken, komt via de slokdarm in de maag. In het bovenste deel van de maag komt er maagsap bij het voedsel. Daarna zakt het voedsel naar het onderste deel van de maag.  De spieren in dit deel van de maag kneden het voedsel, malen het fijn en vermengen het goed met het maagsap.

Het voedsel blijft gemiddeld 3 uur in de maag. Daarna gaat het via de maaguitgang in kleine porties door naar de twaalfvingerige darm. Daar begint de vertering.

Lees verder over de spijsvertering op mlds.nl.

De maag en omliggende organen in de buik

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: juli 2020

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.