Liposarcoom

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Een liposarcoom is een kwaadaardige tumor van vetcellen. Het is dus kanker van vetcellen.

Heel veel mensen hebben goedaardige vetbulten in hun lichaam. Deze zijn meestal te voelen als kleinere of iets grotere onderhuidse zachte bulten. Deze zijn ongevaarlijk en worden niet kwaadaardig.

Liposarcomen ontstaan meestal bij mensen tussen de 40 en 60 jaar. Het komt iets vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

Lees verder over wat kanker is en hoe het ontstaat.

Waar ontstaat een liposarcoom?

Een liposarcoom kan overal in het lichaam ontstaan. Maar meer dan de helft van de liposarcomen komt voor in de diepgelegen weke delen in het dijbeen (tussen heup en knie). Ook ontstaat het vaak in het retroperitoneum. Dit is de buikholte achter het peritoneum, het buikvlies. Hier groeit de tumor vaak rond verschillende organen, zoals: 

  • nier
  • bijnier
  • een deel van de twaalfvingerige darm 
  • delen van de dikke darm 
  • alvleesklier

Of tegen bloedvaten, zoals: 

  • holle ader (vena cava)
  • grote lichaamsslagader (aorta)
  • niervaten

Soorten liposarcoom

Er zijn 4 typen liposarcoom:

Goed gedifferentieerd liposarcoom

Dit type komt het meeste voor. Het begint meestal als een laaggradige tumor. Deze tumorsoort groeit langzaam en zaait niet snel uit. Een ander woord voor dit type liposarcoom in een arm of been is atypische lipomateuze tumor. Ontstaat dit type liposarcoom achter in de buik? Dan bestaat hij vaak deels uit bindweefsel en heet ook wel scleroserende liposarcoom. Deze eigenschap geeft een grote kans op terugkomen van de tumor in dit gebied.

Gededifferentieerd liposarcoom

Dit ontstaat wanneer een laaggradige, goed gedifferentieerde tumor verandert. De veranderde cellen zijn dan vaak hooggradig en groeier sneller. Ze zaaien vaker uit naar de longen en botten.

Myxoid liposarcoom 

Dit is een agressievere tumor die vaak wat sneller groeit. Hij veroorzaakt ook vaker uitzaaiingen, die overal in het lichaam tevoorschijn kunnen komen. Deze tumor ontstaat eigenlijk altijd in een been of arm. Of aan de romp, maar niet als eerste in de buik. Het myxoid liposarcoom heeft een nog agressievere variant, die rondcel liposarcoom wordt genoemd.

Pleiomorf liposarcoom

Dit type komt het minst vaak voor. Het is een hooggradige tumor. De cellen lijken niet meer op normaal vetweefsel. De tumor groeit snel, zaait makkelijk uit en komt vaak terug naar verwijdering.

Wat is een sarcoom?

Een sarcoom is een kwaadaardige tumor in het ondersteunende weefsel. Bijvoorbeeld in de spieren, zenuwen, bloedvaten, lymfevaten, bindweefsel, kraakbeen, vet en bot.

Deze weefsels komen in het hele lichaam voor. Een sarcoom kan dan ook overal in het lichaam ontstaan.

Sarcomen zijn zeldzame tumoren. Ze worden vaak niet als sarcomen herkend, maar worden bijvoorbeeld aangezien voor sportblessures of goedaardige gezwellen. 

Er bestaan meer dan 50 soorten sarcomen. Er zijn 2 categorieën:

Colofon

Met medewerking van:

Placeholder arts man

Dr. Frits van Coevorden

Chirurg-oncoloog, Antoni van Leeuwenhoek

Placeholder arts vrouw

Dr. Neeltje Steeghs

Internist-oncoloog, Antoni van Leeuwenhoek

Gemaakt door Patiëntenplatform Sarcomen, de redactie van kanker.nl

Laatste update: april 2015