Soorten galwegkanker

Opslaan

De galwegen beginnen in de lever, verlopen dan deels buiten de lever en het laatste stuk galweg loopt door de alvleesklier naar de dunne darm. Bekijk de afbeelding en de informatie over de galwegen.
 
Het is voor de behandeling belangrijk waar de tumor precies zit. Daarom zijn er meerdere namen voor galwegkanker. De naam van de galwegtumor geeft aan waar de kanker precies zit. 

Lees verder over deze soorten galwegkanker: 

  • Perihilaire galwegkanker (tumor zit in de galwegen net buiten de lever)
  • Distale galwegkanker (tumor zit in het laatste deel van de galwegen bij de alvleesklier)
  • Intrahepatische galwegkanker (tumor zit in de galwegen in de lever)

Perihilaire galwegkanker

De meest voorkomende soort galwegkanker is perihilaire galwegkanker. De medische naam is perihilair cholangiocarcinoom (vroeger ook Klatskin tumor genoemd). Ongeveer eenderde van de mensen met galwegkanker heeft deze soort galwegkanker. De tumor ontstaat op de plek waar de linker- en rechtergalweg net buiten de lever samenkomen. Bekijk de afbeelding.

Distale galwegkanker 

Bij ongeveer 20 tot 30% van de mensen met galwegkanker zit de tumor in het laatste stuk van de galwegen (bij de alvleesklier): de distale galweg. De distale galweg loopt door de alvleesklier heen. De kanker heet distale galwegkanker. De medische naam is distaal cholangiocarcinoom. Als je een operatie krijgt, lijkt die op een operatie bij alvleesklierkanker. 

Intrahepatische galwegkanker

Als de tumor ontstaat in de kleine galwegen die door de lever lopen,  heet het intrahepatische galwegkanker of een intrahepatisch cholangiocarcinoom. Ongeveer 10% van de mensen met galwegkanker heeft deze soort galwegkanker. Een andere term voor intrahepatische galwegkanker is perifere galwegkanker. 

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: juli 2020

Dit artikel is geschreven door de redactie van kanker.nl.