Onderzoek en diagnose

ERCP-onderzoek

Opslaan

Voor een ERCP gebruikt de arts een röntgenapparaat en een endoscoop. Een endoscoop is een dunne buis of slang, met aan het eind een lampje en een camera. De arts schuift de endoscoop via uw mond, de slokdarm, de maag en de twaalfvingerige darm tot aan de papil van Vater.

De arts kan via de endoscoop een contrastmiddel in de alvleesklierbuis en/of de galwegen spuiten voor hij röntgenfoto’s maakt. Zo kan hij deze beter afbeelden.

Inbrengen endoprothese bij geelzucht

Heb je geelzucht, dan kan de arts tijdens een ERCP een endoprothese inbrengen. Een ander woord voor een endoprothese is een stent. Dit is een buisje dat de tumor opzij drukt en de galweg open houdt. Hierdoor kan de gal weer worden afgevoerd en verdwijnen de geelzucht en de klachten.

Biopsie

Via de endoscoop kan de arts instrumenten inbrengen. Hiermee kan hij stukjes (tumor)weefsel wegschrapen of weghappen. Het wegnemen van een stukje weefsel heet een biopsie.

Een patholoog onderzoekt het weggenomen weefsel onder de microscoop. Met de uitslag kan de arts soms een definitieve diagnose stellen.

Verdoving

Een ECRP-onderzoek is niet pijnlijk. Maar veel mensen vinden het onprettig. Daarom krijg je een roesje tijdens het onderzoek. Meestal bestaat een roesje uit een slaapmiddel en een pijnstillend middel. Je krijgt de medicijnen via een infuusnaaldje in een bloedvat in je arm toegediend. Door het roesje voel je je meer ontspannen en een beetje slaperig. Ook voel je minder pijn en angst. Een roesje is geen volledige narcose, dus mogelijk maak je wel stukjes van het onderzoek in de verte mee.

In enkele situaties wordt de ERCP onder sedatie worden uitgevoerd. Deze vorm van pijnstilling zit tussen een roesje en een volledige narcose in. De MDL-arts die dit onderzoek uitvoert bepaalt welke vorm van pijnstilling het meest geschikt is voor je.

Houd er wel rekening mee dat je die dag niet zelf een auto, fiets of ander vervoersmiddel kunt besturen.

ERCP staat voor endoscopische retrograde cholangio-pancreaticografie.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: september 2015

Dit artikel is geschreven door KWF Kankerbestrijding.

Met medewerking van

Prof. Dr. Bruno, M.J. (MDL-arts), Prof. dr. Busch, O.R.C. (chirurg), Dr. Groot Koerkamp, B. (chirurg-oncoloog), Thiel, T. (medewerker patiëntencommunicatie), Dr. Timmer, R. (MDL-arts), Dr. Tytgat, K.M.A.J. (MDL-arts), Zaalen, R. van (ervaringsdeskundige)