Nieuwe ontwikkelingen bij galwegkanker

Opslaan

Chemotherapie voor of na de operatie

Wordt de kans dat een galwegtumor terugkomt kleiner door chemotherapie? Onderzoekers kijken of dat verschil maakt. Ze kijken daarbij zowel naar chemotherapie die voor als na de operatie gegeven is. In een andere studie kijkt men welk soort chemotherapie het meest geschikt is.  

Chemotherapie alleen in de lever (chemopomp)

Veel mensen met galwegkanker krijgen chemotherapie. De chemotherapie krijg je normaal gesproken via het infuus en komt in het hele lichaam.

Onderzoekers willen weten of alleen plaatselijk chemotherapie in de lever beter werkt voor mensen met intrahepatische galwegkanker. Dit is alleen voor mensen met een tumor in galwegen die door de lever lopen. De medicijnen komen dan via een apparaatje, de Chemopomp, alleen in de lever terecht.  

Doelgerichte therapie bij galwegkanker 

Als een operatie niet mogelijk is, krijgen veel mensen met galwegkanker chemotherapie. Onderzoekers willen weten of doelgerichte therapie een behandeling kan zijn bij galwegkanker. Doelgerichte therapie zijn medicijnen die vooral de kankercellen zelf aanvallen. Ze blokkeren een signaal in de kankercel waardoor hij minder hard kan groeien. 

Bij galwegkanker willen artsen weten of doelgerichte therapie goed werkt gecombineerd met de chemotherapie of in plaats van de chemotherapie.

Doelgerichte therapie kun je alleen krijgen als je meedoet aan een wetenschappelijk onderzoek, een trial

Immunotherapie bij galwegkanker 

Als een operatie niet mogelijk is, krijgen veel mensen met galwegkanker chemotherapie. Artsen willen graag weten of immunotherapie samen met de chemotherapie beter werkt dan chemotherapie alleen. 

Immunotherapie zorgt ervoor dat het immuunsysteem de kankercellen gaat opruimen. Je kunt deze behandeling alleen in studieverband krijgen, als je meedoet aan een trial. 

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: juli 2020

Dit artikel is geschreven door de redactie van kanker.nl.